FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 19. travnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30sati.
ZAGREB, 19. travnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Vlada će učiniti sve kako bi gospodarstvu omogućila veću konkurentnost, veću prisutnost na međunarodnom tržištu i veći izvoz, istaknuo je premijer Ivo Sanader otvarajući danas tri specijalizirana međunarodna sajma objedinjena u grupu sajmova Građenje i opremanje na Zagrabačkom velesajmu. Premijer je nizom pozitivnih makroekonomskih pokazatelja odgovorio i na kritike na račun gospodarske politike Vlade ističući da neće dozvoliti da se o tome govori neutemeljeno, bez statističkih podataka. Tako je prošle godine prvi put zabilježen brži rast izvoza od uvoza; lani je otvoreno 20 tisuća novih radnih mjesta; proračunski je deficit sa 6,3 posto BDP-a u 2003. smanjen na 4,9 posto BDP-a lani, a u ovoj je godini plan 3,7 posto BDP-a; zaustavljen je trend rasta vanjskog duga, rekao je Sanader.

VARAŽDIN - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader otvorio je danas u Slobodnoj zoni Varaždin novu tvornicu strojeva za proizvodnju valovitog kartona "BHS Corrugated Strojevi d.o.o.". Govoreći na otvaranju nove tvornice, premijer je odbacio kritike na račun gospodarske politike Vlade. "Mesićevi savjetnici ga loše informiraju ili ne znaju što se događa u Hrvatskoj. Oni su dali neke ocijene koje je predsjednik Mesić izgovorio u ponedjeljak, no ne mislim da Mesić iza takvih ocjena i stoji. Njegovi savjetnici očito ne razumiju situaciju i ne prate trendove, jer ovo što Vlada poduzima pokazuju brojke", rekao je Sanader.

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader danas na Zagrebačkom velesajmu potvrdio novinarima da je i on čuo, ali da nisu potvrđene, neke informacije po kojima je hrvatskom izaslanstvu, koje u Washingtonu sudjeluje na godišnjoj skupštini Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, poručeno da Zagreb ne može računati na otpočinjanje pregovora o članstvu u EU sve dok se ne stvore uvjeti za novi stand by aranžman s MMF-om. Hrvatska ima tri mogućnosti - da se završi važeći stand by aranžman i on se ne produži, da se postojeći stand by produži, ili da se ide u novi stand by prije nego postojeći završi, kazao je Sanader. Zamoljen da komentira neke najave da bi pregovori za punopravno članstvo u EU mogli početi tek za godinu dana, Sanader je kazao da će Hrvatska učiniti sve da ostane čvrsto na crti ispunjavanja zakona, prije svega Ustavnog zakona o suradnji s Haaškim sudom, na ispunjavanju preuzetih međunarodnih obveza.

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader je, komentirajući probleme s BiH vezano za Sporazum o slobodnoj trgovini, danas ponovio svoju najavu da će Hrvatska razmotriti mogućnost protumjera, ali i da je prvi korak razgovor hrvatskog ministra poljoprivrede Petra Čobankovića s bosanskohercegovačkim ministrom Dokom. Ako želimo prema Europi moramo poštovati Ugovor, kazao je Sanader, koji je Ugovor o slobodnoj trgovini između Hrvatske i BiH ocijenio dobrim. Ako postoji i negdje nužnost za korekciju onda to može biti samo obostrano, samo na bazi reciprociteta. Možemo razgovarati o tome, ali to ne mogu biti unilateralni potezi, nego dogovor s obje strane, kazao je Sanader.

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader najavio je danas da će u MUP-u biti još smjena. "Očekujem puno jaču disciplinu u MUP-u. Ovo je samo prva smjena, bit će ih još", kazao je Sanader na Zagrebačkom velesajmu na novinarsko pitanje očekuje li smanjenje curenja informacija nakon smjene načelnika krim policije MUP-a Dragutina Cestara. Cestar je jučer smijenjen zbog, kako je priopćio MUP, propusta u organizaciji rada Uprave kriminalističke policije MUP-a kojoj je bio na čelu od 2000. No, iz MUP-a nije objašnjeno o kakvim propustima je riječ.

ZAGREB - U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa ima niz započetih projekata koje treba završiti, rekao je danas ministar Dragan Primorac odgovarajući na novinarski upit o njegovoj mogućoj kandidaturi za mjesto zagrebačkog gradonačelnika. Ministar je rekao kako mu godi priznanje premijera no, dodao je, zna se koliko je projekata pokrenuto u Ministarstvu znanosti. Ponovio je kako nije ušao u HDZ te da je i dalje nestranačka osoba. U današnjem Večernjem listu navodi se da je ministar Primorac novo ime koje je ovih dana izašlo iz HDZ-a kao potencijalni kandidat za gradonačelničko mjesto u Zagrebu.

ZAGREB - Odluke o izdanim jamstvima riječkom Viktoru Lencu konačni su plod političke odluke (bivše) Vlade, stav je istražnog povjerenstva za Lenac koje je danas, uz dosta bure, utvrdilo zaključke s kojima ide pred Hrvatski sabor. Odluke isključivo političke prirode, ističe Povjerenstvo, ne mogu se pravdati socijalnim, niti kriterijima gospodarskog razvoja, političke pogrešne odluke nanijele su veliku štetu koju plaća isključivo državni proračun, odnosno porezni obveznici. Mišljenja na zaključke izdvojili su Dragica Zgrebec (SDP) i Josip Vresk (HSS), a pisano se od njih ogradio i Branimir Glavaš (HDZ), koji je današnju sjednicu napustio na početku prosvjedujući što je radna verzija zaključaka 'procurila' u javnost.

ZAGREB - Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt povoljnim je ocijenila rad zemljišnoknjižnog odjela zagrebačkog Općinskog suda, ustvrdivši da postignuti rezultati jamče ostvarenje cilja, a to je da zagrebačka gruntovnica nema zaostataka i neriješenih predmeta, priopćilo je danas Ministarstvo pravosuđa. Ministrica je, na redovitom sastanku u okviru praćenja rada zagrebačkog zemljišnoknjižnog odjela, primila izvješće po kojemu je 15. travnja bilo ukupno 109.438 neriješenih predmeta, što znači da je od početka rujna prošle godine taj broj smanjen za 31.591 predmet.

ZAGREB - Predsjednik Vrhovnog suda Ivica Crnić odbacio je danas mogućnost da ponovno bude kandidat za tu dužnost, pa će Predsjednik Republike Stjepan Mesić uskoro Hrvatskom saboru predložiti drugog kandidata. Iz Ureda predsjednika danas je, naime, priopćeno da se predsjednik Vrhovnog suda zahvalio predsjedniku Mesiću na njegovoj nakani da Hrvatskom saboru predloži da Crnić i u idućem mandatu obavlja dužnost predsjednika Vrhovnog suda. U skladu sa svojim ustavnim ovlastima, Predsjednik Republike uskoro će predložiti drugu osobu za kandidata za predsjednika Vrhovnog suda, stoji u priopćenju Ureda predsjednika.

ZAGREB - Hrvatska bi uskoro trebala biti bogatija za devetnaest novih lokalnih radio postaja i tri televizijske, nakon što je Vijeće za elektroničke medije danas raspisalo javni natječaj za dodjelu slobodnih koncesija. Radijske koncesije dodjeljuju se za gradove Viroviticu, Pazin, Knin, Bjelovar, Pakrac, Ploče, Čabar, Varaždinske toplice, Krapinu, Nin, dio Obrovca, šire područje Benkovca, Solina, Varaždina i Rijeke, područje Banovine, općine Donji Lapac i Lastovo te područje Dubrovačko-neretvanske županije. Televizijske koncesije bit će dodijeljene za područje gradova Dubrovnika i Šibenika te Primorsko-goransku županiju.

SPLIT - Sindikat zaposlenih na poslovima razminiranja najavio je danas da će u četvrtak, 21. travnja, održati veliki prosvjedni skup na Markovu trgu koji će trajati sve dok Vlada ne ispuni njihove zahtjeve i prekine s "maćehinskim" odnosom prema pirotehničarima. Potpredsjednik sindikata Niko Režić istaknuo je na konferenciji za novinare kako će pirotehničari tražiti da ih primi osobno premijer Ivo Sanader od kojeg će zahtjevati objašnjenje za "mutne igre" u slučaju stečaja nad državnom tvrtkom za razminiranje AKD Mungos, upućivanje Zakona o razminiranju u saborsku proceduru i isplatu dvije zaostale plaće.

PULA - Istarska policija uhitila je jučer 35-godišnjeg Puljanina E. K. koji je na skuteru po Puli nudio i preprodavao opojnu drogu te je kod njega sveukupno pronađeno 400 grama heroina, izvijestila je danas policija. Policija je već duže vrijeme raspolagala informacijom da 35-godišnji Puljanin na skuteru na području grada Pule nudi i preprodaje opojnu drogu. Daljnjim provjerama identificiran je i jučer zatečen na skuteru ispred zgrade gdje stanuje te je tom prigodom kod njega pronađeno pet grama heroina, a potom pretragom stana koji koristi više paketa s drogom čija vrijednost iznosi oko 18 tisuća kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙