FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vrhovnik: odluka o stečaju Lenca je politički motivirana

ZAGREB,23. ožujka(Hina) - Damir Vrhovnik, bivši direktorbrodogradilišta Viktor Lenac danas je pred saborskim istražnimpovjerenstvom za Lenac, ustrajao na ocjeni da je odluka o stečaju togbrodogradilišta bila politički motivirana.
ZAGREB,23. ožujka(Hina) - Damir Vrhovnik, bivši direktor brodogradilišta Viktor Lenac danas je pred saborskim istražnim povjerenstvom za Lenac, ustrajao na ocjeni da je odluka o stečaju tog brodogradilišta bila politički motivirana.

Ivica Račan nije bio dovoljno ekonomski educiran, smatram da je odluka o stečaju bila politički motivirana, rekao je Vrhovnik.

Kaže da kao direktor nikada nije bježao od krivnje, ali da nije jedini, a čini mu se, ni glavni krivac za Lenčev stečaj.

Tvrdi da nije istina da je njegovo prijateljstvo s Račanom puklo oko Lenca, počelo je pucati nakon pobjede SDP na parlamentarnim izborima, kada je odbio dužnost ministra pomorstva, jer je držao korisnijim ostati u Lencu.

Neistinito je, kaže, da je koristeći prijateljstvo s Račanom vršio pritisak na njega da mimo zakona i morala pomogne Lencu.

Navodi i da Lenac nikada nije financijski pomagao SDP-u, ni na lokalnim, ni na parlamentarnim izborima, da je stranci pomagao vlastitim novcima, iz političkih uvjerenja, ne iz koristoljublja.

Odbacuje Račanovu ocjenu da je za propast Lenca kriva nesposobna uprava koju, podsjeća, čini samo jedan čovjek (on).

Može se reći da je uprava bila neuspješna, no kad o sposobnosti govore oni koji su me predlagali za značajne dužnosti, davali mi nagrade, onda to govori o njima i njihovu moralu, rekao je Vrhovnik.

Bivši direktor Lenca izjavio je i kako nikada nakon 2000-e nije imao više od sedam posto dionica brodogradilišta, da nije bio njegov većinski vlasnik, niti je bio blizu toga.

Odbacio je prozivke da je postupao nemoralno kad je dionice kupovao jeftinije, pa ih prodavao skupo, tvrdeći da oni koji ga za to prozivaju pokazuju potpuno nerazumijevanje tržišnog gospodarstva.

Demantirao je tvrdnje Slavka Linića da ga je, kao partijski čovjek, izbacio iz Lenca, ustvrdivši da je Linić otišao sam.

Pred povjerenstvom su danas svjedočili financijska direktorica Lenca Ankica Ercegović i savjetnik tvrtke u pretvorbi Tin Dolački koji je 'priznao' da je sastavio nacrt ugovora između Vrhovnika i 30 menadžera, ali da pritom s menadžerima nije razgovarao.

Ercegović je pobrojala osobe koje su primale (visoke) plaće preko Viktor Overseasa, off shore tvrtke, među kojima je bila i ona, ali nije željela otkriti ni njihove, ni svoju plaću.

Povjerenstvo istragu treba završiti do 1. travnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙