FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Hrvatski tjedan" u Budimpešti

ZAGREB, 19. travnja 2005. (Hina) - U mađarskom glavnom gradu Budimpeštido 23. travnja se održava niz događanja pod nazivom "Hrvatski tjedan",kojima će se u organizaciji Hrvatske turističke zajednice (HTZ)promovirati hrvatske turistička ponude.
ZAGREB, 19. travnja 2005. (Hina) - U mađarskom glavnom gradu Budimpešti do 23. travnja se održava niz događanja pod nazivom "Hrvatski tjedan", kojima će se u organizaciji Hrvatske turističke zajednice (HTZ) promovirati hrvatske turistička ponude.

"Hrvatski tjedan" u Budimpešti počeo je, kako je izvijestio direktor HTZ-ovog predstavništva u tome gradu Marin Skenderović, sinoćnjim otvaranjem izložbe fotografija hrvatskih svjetionika u galeriji "Central European Cultural Institute-a".

Danas, 19. travnja, u prostorijama Mađarske akademije znanosti održat će se već tradicionalna "Hrvatska večer", na kojoj se, najavljuje Skenderović, očekuje oko 150 uzvanika. Među njima su uz mađarske novinare te predstavnike turističkih agencija i turoperatora i uzvanici iz mađarskog kulturnog i javnog života.

Osim što će im biti predstavljena hrvatska turistička i eno-gastronomska ponuda poseban koncert izvest će pijanist Lovro Pogorelić.

Za četvrtak, 21. travnja, predviđeno je održavanje hrvatsko-mađarske književne večeri u Zakladi za mađarsku kulturu, a tema je "Rijeka u mađarskoj književnosti". U sklopu te večeri održat će se i okrugli stol "U luci Riječkoj", kao i prezentacija knjige "Rijeka i mađarska kultura".

Zadnjeg dana "Hrvatskog tjedna", u subotu 23. travnja, u budimpeštanskoj galeriji "Princip" otvorit će se izložba "Put do mora", kojom će mađarski autor Tibor Pataki predstaviti svoje slike inspirirane putovanjima po Hrvatskoj.

Mađarska je jedna od zemalja čiji su turisti u zadnjih nekoliko godina u Hrvatskoj zadržavali ujednačen porast dolazaka i noćenja, od 10 do 15 posto.

Lani je u Hrvatskoj boravilo 403,4 tisuće mađarskih turista ili 13 posto više nego u godini prije, dok su sa 2,09 milijuna noćenja Mađari zabilježili porast od 10 posto.

Za ovu se godinu s toga tržišta predviđaju nešto manja povećanja nego lanjskih, do 5 posto, i to zbog, kako pojašnjava Skenderović, poskupljenja troškova života nakon lanjskog ulaska Mađarske u EU te sve jače konkurencije koja s toga tržišta pokušava povećati promet u svojim zemljama niskim cijenama.

(Hina) xtam yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙