FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Popović se ne osjeća se krivim za genocid u Srebrenici

DEN HAAG/ZAGREB,18. travnja(Hina) - Vujadin Popović, najviši oficir zasigurnost Drinskog korpusa VRS čije su postrojbe izvršile pokolj uSrebrenici 1991., u ponedjeljak je pred Haškim sudom (ICTY) rekao dase ne osjeća krivim za genocid i druge optužbe.
DEN HAAG/ZAGREB,18. travnja(Hina) - Vujadin Popović, najviši oficir za sigurnost Drinskog korpusa VRS čije su postrojbe izvršile pokolj u Srebrenici 1991., u ponedjeljak je pred Haškim sudom (ICTY) rekao da se ne osjeća krivim za genocid i druge optužbe.

"Nisam kriv", ponavljao je Popović nakon što mu je sudac O-Gon Kwan pročitao svih šest točaka optužnice koja ga tereti za genocid i sudjelovanje u genocidu, istrebljenje, progon, ubojstva i prisilno premještanje bošnjačkog stanovništva Srebrenice u ljeto 1995.

Popović se predao ICTY-u 14. travnja, kao posljednji pripadnik tzv. "srebreničke petorke" optuženika za genocid, u kojoj su još Ljubiša Beara, Vinko Pandurević, Drago Nikolić i Ljubomir Borovčanin.

Od 18 Srba koje je ICTY optužio za pokolj u Srebrenici na slobodi su još generali Zdravko Tolimir i Ratko Mladić te Radovan Karadžić.

Na današnjoj je sjednici tužitelj Peter McCloskey najavio namjeru tužiteljstva da objedini optužnicu protiv svih optuženih za Srebrenicu koji su u pritvoru ICTY-a, a to su pored spomenute petorke još i generali Milan Gvero i Radivoj Miletić.

General Radislav Krstić, zapovjednik Drinskog korpusa VRS je 19. travnja 2004. pravomoćno osuđen na 35 godina zatvora za pomaganje i podržavanje genocida u Srebrenici.

Potpukovnik Vujadin Popović bio je Krstićev pomoćnik za sigurnost a u optužnici, potvrđenoj 26. ožujka 2002., među ostalim se navodi na temelju svog položaja "bio zadužen za postupak sa zarobljenim bosanskim Muslimanima iz Srebrenice u razdoblju od 11. srpnja do 1. studenoga 1995. godine".

Optužnica navodi da je Popović bio sudionik udruženog zločinačkog pothvata s ciljem da se "zarobi, zatoči, po prijekom postupku strijeljanjem pogubi, pokopa i nanovo zakopa tisuće bosanskih Muslimana, muškaraca i mladića od 16 do 60 godina iz srebreničke enklave, a da se žene i djecu prisilno premjestiti u Kladanj u razdoblju od 12. do 19. srpnja 1995".

Kao rezultat provedbe tog zajedničkog zločinačkog plana više od 7000 bosanskih Muslimana, muškaraca i mladića, pogubljeno je po prijekom postupku što se smatra najtežim ratnim zločinom u Europi počinjenim nakon Drugog svjetskog rata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙