FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Philips pritisnuo cijene europskih dionica

LONDON/FRANKFURT, 18. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Europske dionice uponedjeljak su značajnije pojeftinile pod utjecajem razočaravajućihpodataka nizozemskog elektroničkog diva Philipsa i očekivanja nastavkaslabljenja dionica na američkim tržištima nakon slabih gospodarskihpokazatelja.
LONDON/FRANKFURT, 18. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Europske dionice u ponedjeljak su značajnije pojeftinile pod utjecajem razočaravajućih podataka nizozemskog elektroničkog diva Philipsa i očekivanja nastavka slabljenja dionica na američkim tržištima nakon slabih gospodarskih pokazatelja.

Londonski Ftse indeks do podneva se spustio 1,67 posto, na 4.809 bodova. Frankfurtski DAX indeks potonuo je oko 2,4 posto, na 4.207 bodova.

Vodeći europski proizvođač potrošačke elektroničke Philips doprinio je lošem raspoloženju a njegove su dionice oslabile četiri posto nakon što su njegovi rezultati poslovanja u prvom tromjesečju pokazali oštro smanjenje neto dobiti na 117 milijuna eura s lanjskih 550 milijuna, dok su tržišta očekivala 156 milijuna. "Philipsove brojke izgledaju dobro no najveći problem je s profitabilnošću u njegovoj jedinici LG Philips", kazao je Robert Sellar, tehnološki fond menadžer pri Aberdeen Asset Management.

Slabiji rezultati samo su se nastavili na niz razočarenja koji su pogodili tehnološki sektor nakon nedavnih izvješća o dobiti iz južnokorejskog Samsung Electronicsa i IBM-a.

Pored tehnološkog sektora najveći su gubitnici još zabilježeni u automobilskoj industriji, predvođenoj Fiatom, čije su dionice oslabile 5,6 posto na najniže razine kako su trgovci istaknuli obnovljene zabrinutosti u pogledu pokušaja njegova oporavka.

Pad cijena dionica poklopio se sa samim početkom sezone objave poslovnih izvješća u Europi, a ovoga se tjedna očekuju izvješća Nokije, Ericssona i SAP-a. S druge strane Atlantika sezona objave dobit će na zamahu ovoga tjedna s očekivanim rezultatima Bank of America, Texas Instruments i Eli Lilly& Co.

Stratezi kažu da je niz slabih gospodarskih pokazatelja iz SAD-a izazvao zabrinutosti glede robusnosti gospodarstva. "Neki vrlo temeljni podatci iz SAD-a negativno su iznenadili", kazao je analitičar Merill Lyncha Jacob de Tusch-Lec, istaknuvši podatak o slabijem prometu u američkoj maloprodaji nego se očekivalo.

Podaci o potrošačkim cijenama i onima pri proizvođačima trebali bi biti objavljeni ovoga tjedna a bit će pomno praćeni radi uočavanja i najmanje naznake inflacije. "Makro pokazatelji ukazuju da američka osobna potrošnja ne raste dovoljnom brzinom za podupiranje gospodarskog oporavka. To je znak da kamatne stope i cijene nafte uzimaju danak", kazao je Tusch-Lec.

Indeks Tokijske burze Nikkei potonuo je 3,8 posto, na 10.938 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙