FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 17. travnja 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijihdogađaja do 12,30 sati.
ZAGREB, 17. travnja 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

MADRID

Španjolski Baski glasuju u nedjelju za novi regionalni parlament unutar kojega će umjereni nacionalisti teško dobiti apsolutnu većinu koju priželjkuju kako bi obnovili zahtjev za većom autonomijom spram Madrida.

Iako to nije izravan cilj glasovanja, odluka 1.799.000 birača smatrat će se testom pristanka naroda na plan "slobodnog udruživanja" španjolske Baskije s ostatkom Španjolske, koji zastupa šef dosadašnje vlade Juan Jose Ibarretxe a kojega je u veljači odbacio nacionalni parlament. Iako španjolska Baskija od 1979. godine raspolaže najvelikodušnijim statusom autonomije u Europi, suočava se već više od trideset pet godina s jakom separatističkom strujom, koju obilježava terorizam. Umjereni nacionalistički savez Baskijske nacionalističke stranke i male stranke Eusko Alkartasuna, na vlasti u regiji od 1980. godine, smatra se favoritom u ispitivanjima javnog mnijenja, ali se čini da neće uspjeti dobiti apsolutnu većinu kao što se nadao.

NIKOZIJA

Biračka mjesta otvorena su u nedjelju ujutro u samoproglašenoj Turskoj Republici Sjeverni Cipar gdje su stanovnici pozvani da izaberu svojeg predsjednika na petogodišnji mandat, a glavnim se favoritom smatra premijer Mehmet Ali Talat, pristaša ponovnog ujedinjenja Cipra. Devet kandidata u utrci je za izbore s općim pravom glasa u turskom dijelu otoka Cipra, podijeljenog od 1974. godine. Rauf Denktash (81), predsjednik Turske Republike Sjevernog Cipra od njezina proglašenja 1983. godine, ne natječe se za peti mandat i trebao bi se povući nakon više od 40 godina u politici, od čega veći dio na čelu svoje zajednice. No, on ne isključuje mogućnost formiranja novog pokreta kako bi se usprotivio ponovnom ujedinjenju otoka na temelju plana UN-a koji su u travnju 2004. odbacili ciparski Grci, a prihvatila ga njegova vlastita zajednica usprkos njegovu protivljenju.

PEKING

Šef japanske diplomacije Nobutaka Machimura doputovao je u nedjelju u Peking kako bi pokušao smiriti odnose između Japana i Kine, pogoršane valom antijapanskih prosvjeda koji već 15 dana potresaju Kinu. Prosvjede je pokrenulo japansko dotjerivanje školskih udžbenika radi ublažavanja strahota koje je počinila japanska carska vojska, posebice u Nankinu, tijekom razdoblja japanske okupacije Kine (1931.-1945.). I druge stvari suprotstavljaju Tokio i Peking: Kina, jedna od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, nikako ne želi da Japan pristupi tom jako uskom krugu. Osim toga, jedan spor otežava bilateralne odnose po pitanju iskorištavanja plinskih rezervi mora u istočnoj Kini. U Pekingu, gdje bi se tijekom dana Machimura trebao sastati s kolegom Liom Zhaoxingom, stotine policajaca štiti veleposlanstvo Japana i rezidenciju njegova veleposlanika. Mir se vratio u Šangaj gdje je 20.000 osoba prosvjedovalo u subotu protiv Tokija, ali u Shenyangu, glavnom gradu Mandžurije koju je japanska vojska držala pod okupacijom između 1930. i 1940., 2000 osoba gađalo je jajima i bocama japanski konzulat.

NEW DELHI

Pakistanski predsjednik Pervez Musharraf i indijski premijer Manmohan Singh razgovarali su u "vrlo srdačnom ozračju" o mirovnom procesu i odlučili ojačati trgovinske, željezničke i cestovne veze između dvije zemlje, rečeno je iz službenih izvora. "Razgovori su vođeni o mnogim pitanjima i odvijali se u vrlo srdačnoj atmosferi", kazao je glasnogovornik indijskog premijera Sanjaya Baru. Sastanak je trajao pola sata duže nego je bilo predviđeno, priopćio je vladin izvor. Dvije strane složile su se da osnuju odbor radi ubrzavanja bilateralnih trgovinskih pregovora i uspostave željezničke veze između grada Munnabaoa na zapadu Indije i Khokrapara u pokrajini Sindh na jugu Pakistana u prosincu.

BANJA LUKA

Tijekom okruglog stola na temu "Tendencije u historiografiji i izučavanju koncentracijskog logora Jasenovac", koji je kasno u subotu završen u Banja Luci, znanstvenici i povjesničari uglavnom su polemizirali o broju i nacionalnoj pripadnosti žrtava koje su nestale u kompleksu stratišta Jasenovca.

Okrugli stol održan je u sklopu 60. obljetnice obilježavanja proboja logoraša iz Jasenovca, holokausta i pobjede nad fašizmom, a tim povodom vlasti Republike Srpske u nedjelju u Donjoj Gradini održavaju središnju komemoraciju. Povjesničar iz Londona Srboljub Živanović citirao je njemačke službene izvore prema kojima je u logorima Jasenovca ubijeno više od 750 tisuća ljudi. Replicirao mu je Slavko Goldstein, predsjednik Savjeta Spomen-parka Jasenovac, s tvrdnjom da je u ustaškom logoru Jasenovac ubijeno do 100 tisuća osoba, odnosno oko 50 tisuća Srba, 18 tisuća Židova, 10 tisuća Roma, Hrvata odnosno antifašista. "Još uvijek nema konačne istine o Jasenovcu zbog dugotrajne političke manipulacije tog pitanja koja traje od 1945. godine do danas", kazao je Goldstein.

PRIŠTINA

Enver Haradinaj, bivši pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova i časnik Kosovskog zaštitnog korpusa bit će pokopan u nedjelju poslije podne u selu Glođane kod Dečana, a na njegov posljednji ispraćaj Međunarodni sud za ratne zločine u Den Haagu privremeno je pustio njegovog brata, Ramusha Haradinaja, bivšeg kosovskog premijera optuženog za ratne zločine. Haradinaj je ubijen u petak poslije podne u atentatu kojega su počinile još uvijek nepoznate osobe. U znaku poštovanja prema Enveru Haradinaju, kosovski predsjednik Ibrahim Rugova je današnji dan proglasio danom žalosti. Sudac Međunarodnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) Iain Bonomy odobrio je u subotu privremeno puštanje na slobodu bivšem kosovskom premijeru Hardinaju kako bi bio nazočan posljednjem ispraćaju svoga brata. Ramush Haradinaj dobrovoljno se predao kad je pred Haškim sudom optužen za ratne zločine.

CHOEUNG EK

Više od stotinu Kambodžanaca obilježilo je u nedjelju 30. obljetnicu datuma kad su Crveni kmeri zauzeli Phnom Penh na svečanosti u Choeung Eku, jednom od "polja smrti" gdje je stradalo 5000 osoba, žrtava genocida.

Trideset budističkih svećenika - po jedan za svaku proteklu godinu od pada glavnog grada i dolaska na vlast režima Pola Pota - molilo je za žrtve, čije lubanje ostaju izložene na poprištu događaja. Neki preživjeli, većinom žene, potom su se prisjećali svojih bližnjih. Svečanost kojoj je prisustvovalo više od stotinjak osoba organizirala je glavna oporbena stranka Sam Rainsy, a njezin čelnik Kong Korm ponovio je da se ne smije zaboraviti taj datum "radi poštivanja mrtvih" te "kako bi se reklo svijetu i Kambodžancima da ne dozvole više takav režim". Prije 30 godina Crveni kmeri su zauzeli Phnom Penh deportirajući građane u ruralne zone i provodeći genocid koji je doveo do smrti 1,7 milijuna Kambodžanaca, žrtava pogubljenja,

mučenja, gladi ili bolesti.

HONG KONG

Potres jačine 6,3 stupnja Richterove ljestvice pogodio je indonezijski otok Sumatru, objavili su u nedjelju seizmolozi iz Hong Konga. Epicentar se nalazio 220 km jugozapadno od grada Medana. Neposredno nakon potresa nije se znalo je li bilo ljudskih žrtava ili materijalne štete.

MELBOURNE

Ruski astronaut Sergej Krikaljov, te astronauti američke i europske svemirske agencije John Philips i Roberto Vittori završili su dvodnevni orbitalni put kada je u nedjelju njihova svemirska letjelica Sojuz pristigla na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS). "Novi stanovnici stigli su na Međunarodnu svemirsku postaju", rekao je glasnogovornik NASA-e Rob Navias. NASA se nada da će nova posada na Međunarodnoj svemirskoj postaji za mjesec dana dočekati Discovery, čime će on biti prva američka svemirska letjelica koja će doći na postaju nakon tragedije Columbije koja nije uspjela prizemljiti nego je eksplodirala iznad Teksasa u veljači 2003., pri čemu je poginulo svih sedam astrounauta. Krikaljov i Philips će ostati šest mjeseci na postaji, a Vittori će se vratiti na Zemlju za deset dana zajedno s dosadašnjom posadom koju čine Saližan Šaripov i Leroy Chiao, koji su na ISS-u od listopada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙