FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jačanje dionica naftnih kompanija potaknulo dobitke na europskim burzama

LONDON/FRANKFURT, 1. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u petak su na burzama ostvarile male dobitke, potaknutejačanjem naftnog sektora nakon što je cijena barela krenula prema 56dolara.
LONDON/FRANKFURT, 1. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u petak su na burzama ostvarile male dobitke, potaknute jačanjem naftnog sektora nakon što je cijena barela krenula prema 56 dolara.

Do podneva je londonski Ftse indeks porastao 0,6 posto, na 4.922 boda. Frankfurtski DAX dobio je 0,4 posto na vrijednosti, dosegnuvši 4.365 bodova.

Najnoviji skok cijena nafte potaknuo je kupovine dionica naftnih kompanija poput BP-a i Shella jer ulagači očekuju njihove snažnije zarade.

Među većim dobitnicama bila je i dionica Diageoa, koja je poskočila 2,1 posto, nakon što je Deutsche Bank objavila da bi taj proizvođač pića trebao iduće godine ostvariti značajne dobitke na cijene dionica.

Lošu izvedbu, pak, imala je španjolska Telefonica, čija je dionica oslabila jedan posto nakon što je agencija za izdavanje kreditnog rejtinga Fitch upozorila da bi joj mogla sniziti rejting zato što će u kupovinu češkog telekoma investirati 2,7 milijardi eura.

Kupovine dionica bile su ograničene budući da tržišni sudionici očekuju za petak najavljeno ključno izvješće o zaposlenosti u SAD-u tijekom ožujka. Ekonomisti predviđaju da bi broj novih radnih mjesta mogao rangirati od 180 do 275 tisuća.

"Mislim da bi se cijene dionica mogle naći pod pritiskom ako najnoviji podaci o zaposlenosti budu slabi", ocijenio je ekonomist Bear Stearnsa David Brown.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks danas je poskočio 0,5 posto, na 11.723 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙