FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američke blue-chip dionice jačaju tri dana uzastopno

NEW YORK, 7. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Američke blue-chip dionicei u srijedu su nastavile jačati, treći dan uzastopno, potpomognutenastavljenom korekcijom cijena nafte i dobicima financijskih dionica.
NEW YORK, 7. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Američke blue-chip dionice i u srijedu su nastavile jačati, treći dan uzastopno, potpomognute nastavljenom korekcijom cijena nafte i dobicima financijskih dionica.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je 0,3 posto, na 10.486 bodova. Tehnološki Nasdaq gotovo se i nije mijenjao, završivši poslovanje na 1.999 bodova.

Cijena sirove nafte u srijedu je na njujorškom tržištu oslabila novih 19 centi, na 55,85 dolara, smanjivši tako zabrinutosti ulagača od utjecaja visokih energetskih troškova na zarade korporacija.

Ojačale su dionice industrijskih sektora senzitivnih na promjene cijena nafte poput proizvođača građevinske opreme Caterpillara, za jedan posto, te United Technologies Corp, za 0,6 posto. Unatoč padu cijena nafte ojačale su i dionice naftnih giganata poput Exxon Mobila, za 1,4 posto, te ConocoPhillipsa, za 2,4 posto.

Među većim dobitnicama bila je i dionica Bank of America, poskupjevši 0,7 posto. Potaknula je jačanje i ostalih pripadnika financijskog sektora. "Financijske dionice čini se da se vraćaju u život nakon lošije izvedbe već neko vrijeme. Ulagači osjećaju da je ulaganje u njih dobro u uvjetima još relativno niskih kamatnih stopa", ocijenio je Brian Pears, čelnik trgovine pri Victory Capital Managementu.

Započela je i sezona poslovnih izvješća korporacija u prvom ovogodišnjem tromjesečju i ako je suditi po prvim glasnicima bit će dobra. Najveći svjetski proizvođač aluminija Alcoa izvijestio je o porastu prodaje zbog snažne potražnje za obojenim kovinama i porastu njihovih cijena. Cijena dionica ojačala mu je za 2,5 posto. "Općenito, sezona poslovnih izvješća dobro je započela i to će pomoći premještanju fokusa tržišnih sudionika s nafte na nešto drugo, primjerice na zarade", izjavio je Hugh Johnson iz Johnson Illington Advisorsa.

Niži troškovi energenata pomogli su i europskim burzovnim indeksima, koji su završili poslovanje na najvišim razinama u zadnjih gotovo mjesec dana. Londonski Ftse indeks ojačao je 0,09 posto, na 4.947 bodova. Frankfurtski Dax porastao je 0,4 posto, na 4.379 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙