FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rast cijena nafte i upozorenje iz Forda spustili američke burzovne indekse

NEW YORK, 12. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Američke blue-chip dioniceu ponedjeljak su neznatno oslabile kako su cijene sirove nafteposlijepodne ponovno počele rasti dok je upozorenje o dobiti FordMotorsa pritisnulo dionice dobavljača automobilskih dijelova.
NEW YORK, 12. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Američke blue-chip dionice u ponedjeljak su neznatno oslabile kako su cijene sirove nafte poslijepodne ponovno počele rasti dok je upozorenje o dobiti Ford Motorsa pritisnulo dionice dobavljača automobilskih dijelova.

Njujorški Dow Jones indeks spustio se 0,12 posto, na 10.448 bodova. Tehnološki Nasdaq oslabio je 0,4 posto, na 1.992 boda.

Tijekom usporene trgovine, koju je karakterizirao relativno nizak obujam prometa, prevladavao je oprez tržišnih sudionika uoči za utorak najavljene objave zabilješke sa sastanaka američke središnje banke Fed održanog 22. ožujka. Ulagači žele proučiti tu zabilješku u potrazi za signalima mogućeg agresivnijeg podizanja američkih kamatnih stopa nego dosad kako bi se suzbile inflatorne prijetnje.

Kasno poslijepodne cijena sirove nafte na američkom tržištu ponovno je počela rasti, ojačavši po završetku poslovanja 39 centi, na 53,7 dolara za barel, nakon što se bila spustila na 52,1 dolar. To je opet potaknulo zabrinutosti ulagača oko korporativnih zarada i osobne potrošnje.

"Svi čekaju po strani na neki podatak koji bi ih inspirirao ili na kupovine ili na prodaje. Postoji mali oprez uoči objave zabilješke sa sastanka Fedova Vijeća za operacije na otvorenom tržištu", ocijenio je raspoloženje na tržištu Paul Cherney, tržišni analitičar pri Standard & Poor'su.

Ulagači čekaju i na poslovna izvješća korporacija, budući započinje sezona izvješćivanja o tromjesečnim rezultatima.

Među većim gubitnicama bila je dionica proizvođača vozila Forda, oslabivši 0,9 posto nakon što je smanjio svoje procjene ovogodišnje zarade. To je pogodilo i dionice ostalih u automobilskom sektoru, posebice dobavljače auto-dijelova.

Na europskim burzama cijene dionica također su umjereno pale. Pritom je londonski Ftse indeks oslabio 0,2 posto, na 4.973 boda. Frankfurtski DAX spustio se 0,1 posto, na 4.396 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙