FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Siva ekonomija" u BiH godišnje vrijedi tri milijarde eura

SARAJEVO,14. travnja(Hina) - Gotovo šeszdeset posto realnog brutodomaćeg proizvoda (BDP) u Bosni i Hercegovini "skriveno" je u tzv.sivoj ekonomiji, pokazala je analiza koju su zajednički proveleCentralna banka BiH i Američka agencija za razvoj (USAID) po modelimaOECD-a.
SARAJEVO,14. travnja(Hina) - Gotovo šeszdeset posto realnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Bosni i Hercegovini "skriveno" je u tzv. sivoj ekonomiji, pokazala je analiza koju su zajednički provele Centralna banka BiH i Američka agencija za razvoj (USAID) po modelima OECD-a.

Prenoseći najzanimljivije dijelove njihove studije, sarajevski "Dnevni avaz" u četvrtak navodi kako su analize provedene u razdoblju od 2000. do 2004. godine pokazale da siva ekonomija krije potencijal od šest milijardi konvertibilnih maraka godišnje (tri milijarde eura) što je 57,74 BDP-a u BiH.

Nad ovim ogromnim iznosom novca država nema nikakvog nadzora niti se na prihode koje on podrazumijeva plaćaju bilo kakve pristojbe ili porezi.

Direktor USAID-a Howard Sumka koji je i predstavio dio tih podataka kazao je kako su oni poražavajući za vlasti u BiH.

Zanimljiva je činjenica da se više od 3,5 milijardi KM ovako stečene zarade odnosi na prikrivanje dijela prihoda kojeg ostvaruju pravne osobe.

Oko 16 posto odnosi se na nedostavljanje statističkih podataka za što nitko ne odgovara.

Oko 7,2 posto prihoda s područja sive ekonomije u BiH što je 762 milijuna KM (389 milijuna eura) odnosi se na ilegalne aktivnosti poput prometa narkoticima, krivotvorenja i preprodaje alkoholnih pića, ilegalne kockarnice, trgovinu ljudima i prostituciju.

Samo na prostituciji, primjerice, u BiH se godišnje zaradi oko 90 milijuna KM (46 milijuna eura).

Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić izveo je jasnu računicu: ukoliko bi se rad iz područja sive ekonomije preveo u potpuno zakonite djelatnosti, BDP u BiH ne bi iznosio 12 nego 18 milijardi KM.

I Sumka i Kozarić su istaknuli kako će međunarodna zajednica cijeniti stanje u BiH ne samo na temelju službenih podataka iz vladinih izvora nego i na temelju ovakvih studija koje pokazuju realno stanje u zemlji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙