FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Središnja bosanska banka prvi puta zabilježila dobit u 2004.

BEČ, 6. travnja 2005. (Hina/APA) - - Središnja bosanskohercegovačkabanka (CB BiH) prvi je puta u 2004. poslovala s dobitkom, ostvarivšidobit od 15,3 milijuna eura, pa će prvi puta u povijesti BiH uplatitiu državnu blagajnu 9,3 milijuna eura, prenose lokalni mediji izjavuguvernera CB BiH Kemala Kozarića.
BEČ, 6. travnja 2005. (Hina/APA) - - Središnja bosanskohercegovačka banka (CB BiH) prvi je puta u 2004. poslovala s dobitkom, ostvarivši dobit od 15,3 milijuna eura, pa će prvi puta u povijesti BiH uplatiti u državnu blagajnu 9,3 milijuna eura, prenose lokalni mediji izjavu guvernera CB BiH Kemala Kozarića.

Po navodima CB BiH, inozemni je dug krajem 2004. dosegnuo dvije milijarde eura dok su inozemna ulaganja iznosila 398 milijuna eura. "Nezaposlenost u Bosni i Hercegovini iznosi 43 posto. Uzmemo li u obzir razmjere sive ekonomije, stvarna nezaposlenost iznosi oko 19 posto", izjavio je Kozarić.

Da bi mogla pristupiti Europskoj uniji, BiH mora smanjiti nezaposlenost ispod razine od 10 posto, stabilizirati kamate na kredite na sedam posto dok deficit u vanjskoj trgovini ne smije premašiti 40 posto, upozorava guverner CB BiH.

Bivši guverner, Novozelanđanin Peter Nicholl polazi pak od pretpostavke da će se broj banaka u BiH u sljedećih pet godina smanjiti s aktualnih 30 na 10 do 15. Za pet godina bosansko tržište kapitala profunkcionirat će u potpunosti, drži on.

Kao uzor BiH Nicholl preporučuje Slovačku i Bugarsku, predlažući bosanskoj vladi da preuzme njihov model reformi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙