FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potpisan Kolektivni ugovor za obrtništvo, malo i srednje poduzetništvo

ZAGREB, 17. ožujka 2005. (Hina) - Udruga obrtnika i Sindikat maleprivrede i obrtništva potpisali su danas Kolektivni ugovor zaobrtništvo, malo i srednje poduzetništvo kojim su utvrđena radna imaterijalna prava za oko 300.000 zaposlenih u tom sektoru.
ZAGREB, 17. ožujka 2005. (Hina) - Udruga obrtnika i Sindikat male privrede i obrtništva potpisali su danas Kolektivni ugovor za obrtništvo, malo i srednje poduzetništvo kojim su utvrđena radna i materijalna prava za oko 300.000 zaposlenih u tom sektoru.

Ugovorom, koji su potpisali predsjednik Udruge obrtnika Ivan Obad i predsjednica Sindikata male privrede i obrtništva Blagica Kramar, nastavlja se kontinuitet prava i obveza utvrđenih dosadašnjim Kolektivnim ugovorima.

Najniža bruto plaća za NKV radnika utvrđena je u iznosu od 2.315 kuna, a prekovremeni rad vrednuje se u dvije kategorije - do 96 sati godišnje s 25 posto, iznad 96 sati godišnje s 50 posto.

Visine jubilarnih nagrada, solidarnih pomoći, otpremnina za odlazak u mirovinu, božićnice i regresa kreću se u granicama neoporezivih iznosa, a njihova isplata ovisi o mogućnostima obrtnika ili malog poduzetnika.

Nagrade učenicima na praktičnom radu iznose za prvu godinu 400 kuna, za drugu 500 kuna, a za treću 800 kuna.

Obrtnici upozoravaju da je siva ekonomija u Hrvatskoj dosegla razmjer 1 : 3, a izostala je selektivna primjena PDV-a, kako je bilo obećano.

Nužno je izraditi strategiju ulaska hrvatskog obrtništva i malog poduzetništva u europske integracijske procese te usmjeriti obrtnike na djelatnosti koje imaju perspektivu, rečeno je prigodom potpisivanja Kolektivnog ugovora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙