FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skv: svijet u 4.30 sati

ZAGREB, 2. travnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja izsvijeta u 4.30 sati.
ZAGREB, 2. travnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja iz svijeta u 4.30 sati.

RIM - Šef ureda za tisak Svete Stolice Joaquin Navarro Valls demantirao je u petak navečer sve glasine o smrti pape Ivana Pavla II., dok se na Trgu sv. Petra okupilo više od 60 tisuća vjernika kako bi molilo za zdravlje Svetog Oca. "Nismo vam do sada ništa krili, obavještavali smo vas u istom trenutku o svakoj promjeni i tako ćemo nastaviti", rekao je Navarro Valls novinarima, dodavši kako ne treba vjerovati agencijskim vijestima o Papinoj smrti. Na Trgu sv. Petra okupilo se više od 60 tisuća vjernika koji mole za Papino zdravlje. Zdravstveno stanje Ivana Pavla II. sve je teže, ali službeni Vatikan nije objavio Papinu smrt, dapače opovrgnuo je agencije koje takve informacije objavljuju.

BEJRUT - U kršćanskome mjestu sjeveroistočno od Bejruta u petak navečer dogodila se eksplozija u kojoj je ranjeno pet osoba, objavila je policija. Vjeruje se da je riječ o eksploziji bombe u trgovačkome centru RIZK Plaza, u kojem su i banka i stanovi, kažu očevici iz mjesta Broumnaha. Libanonski Crveni križ kaže da je pet osoba ozlijeđeno staklom, a zbog šoka ih je više završilo u bolnici. Broumnah je ljetovalište popularno među arapskim turistima, a smješteno je u brdima, dvadesetak kilometara od glavnoga grada.

RAMALLAH - Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas otpustio je u petak nekoliko šefova sigurnosnih službi jer nisu zaustavili bezakonje na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze, dva dana nakon što su pripadnici pokreta Fatah pucali na njegov stožer. "Abbas nije bio zadovoljan ponašanjem nekih zapovjednika snaga sigurnosti", rekao je visoki palestinski dužnosnik. "Uzrujao se zbog onoga što se dogodilo u Ramallahu i u skoroj budućnosti povući će još neke važne poteze", dodao je. Abbas, nasljednik preminulog palestinskog vođe Jasera Arafata, pokušava uvesti red i provesti reforme sigurnosnih službi nakon postizanja primirja s izraelskim premijerom Arielom Sharonom.

KARTUM - Vladajuća sudanska stranka odbacila je u petak UN-ovu rezoluciju kojom se jurisdikcija nad osumnjičenima za ratne zločine u Darfuru prepušta Međunarodnom kaznenom sudu (ICC), čime je najavila da neće surađivati u slanju osumnjičenih na suđenje u inozemstvo. Čelništvo sudanske Nacionalne kongresne stranke izjavilo je da stajalište Vijeća sigurnosti UN-a narušava prava zemlje. "Vodstvo stranke naglašava svoje odbacivanje suđenja bilo kojem sudanskom državljaninu u inozemstvu", kaže se u priopćenju stranke. Vijeće sigurnosti UN-a u četvrtak je s 11 glasova za i četiri suzdržana glasovalo da se ICC-u uputi zapečaćena lista od 51 osobe optužene za zločine protiv čovječnosti u sudanskoj pokrajini Darfuru.

ZAGREB - Odluka Vijeća sigurnosti UN-a da istragu ratnih zločina u sudanskoj pokrajini Darfur povjeri Međunarodnom kaznenom sudu (ICC), dokaz je da je taj sud ne samo formalno već i stvarno počeo s radom, ocijenio je u petak jedan od vodećih hrvatskih stručnjaka za međunarodno kazneno pravo prof. Ivo Josipović. Za kompromis po kojem su se Sjedinjene Države prestale protiviti da ICC preuzme Darfur u zamjenu za imunitet od progona njihovim državljanima koji bi počinili zločine u Sudanu, Josipović je rekao da predstavlja "nužnu, ali pozitivnu stepenicu" jer je sigurno da SAD ne bi pristao na jurisdikciju nad svojim vojnicima. Do sada je ukupno 98 zemalja ratificiranjem postalo strankama Statuta ICC-a, među kojima i Hrvatska, a 139 ga je potpisalo. U Darfuru je u sukobu između provladinih milicija "džandžavida" i pobunjenika od sredine 2002. ubijeno oko 180.000 ljudi, tri milijuna je protjerano iz svojih domova.

WASHINGTON - Parlamentarni izbori u Zimbabveu, koje je dobila stranka predsjednika Roberta Mugabea, nisu bili ni slobodni niti pošteni, izjavila je u subotu američka državna tajnica Condoleezza Rice. "Iako su kampanja i sam izborni dan bili općenito mirni, izborni proces nije bio slobodan niti pošten.", stoji u priopćenju državne tajnice. Rice je navela kako je "neovisni tisak bio ušutkan", sloboda okupljanja "ograničena", da je hrana korištena "kao oružje da se pokolebaju gladni birači" te da je milijunima stanovnika Zimbabvea koji su natjerani u emigraciju ekonomskim kolapsom zemlje "oduzeto pravo glasa". Mugabeova stranka ZANU-PF dobila je 59 od 120 mjesta u parlamentu što je zajedno s 30 zastupnika koje imenuje predsjednik dalo kontrolu vladajućoj stranci. Čelnik oporbenog Pokreta za demokratske promjene Morgan Tsvangirai, čija je stranka osvojila 34 mjesta, izjavio je kako su izbori obilježeni masovnim prijevarama.

MINSK - Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko u petak je kritizirao svrgavanje kirgistanskog predsjednika Askara Akajeva i izrazio razočaranje time što druge bivše sovjetske republike nisu ništa učinile kako bi to zaustavile. Lukašenko, kojeg na Zapadu optužuju da guši slabašnu bjelorusku oporbu i slobodu medija kao i da namješta izbore, izjavio je da su čelnici bivših sovjetskih republika zanemarili svoju obvezu da zaustave "banditizam" u Kirgistanu. Lukašenko je rekao i da se takav ustanak u Bjelorusiji ne može dogoditi jer su Bjelorusi "razumni". Zapadni mediji špekulirali su s mogućnošću da se nezadovoljstvo u drugim bivšim sovjetskim republikama proširi i na Bjelorusiju, no prosvjedi protiv Lukašenka su mali te ih policija brzo razbija, a njihove vođe zatvara.

PRIŠTINA - Broj slučajeva trgovine djecom na Kosovu u posljednjih godinu dana je u porastu, upozorila je u petak u Prištini UN-ova agencija za djecu (UNICEF), pozvavši kosovsku policiju da zajedno sa Europolom i Interpolom poduzme hitne i ozbiljne mjere da se to zaustavi. UNICEF je u Prištini predstavio studiju "Trgovina djecom na Kosovu", u kojoj se također upozorava kako je na Kosovu veoma raširena trgovina ženama koje se zatim prisiljavaju na prostituciju. Na Kosovu je od 1999. godine identificirano 101 dijete koje je bilo žrtva trgovine, od kojih je 61 dijete s Kosova, a 40 iz drugih zemalja.

TIRANA - Novi kosovski premijer Bajram Kosumi počeo je u petak poslijepodne svoj dvodnevni posjet Albaniji, što je njegov prvi posjet inozemstvu otkako je preuzeo dužnost premijera. Kosumi se sastao sa svojim domaćinom, albanskim premijerom Fatosom Nanoom, a nakon razgovora je na konferenciji za tisak rekao da se sprema posjetiti sve "glavne gradove u kojima se razgovara o budućnosti Kosova, uključujući i Beograd". Prema Kosumiju, poteškoće za razgovore sa službenim Beogradom predstavljaju beogradski političari, koji se nisu spremni suočiti s kosovskom situacijom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙