FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 16. ožujka 2005.(Hina) - Pregled važnijih događaja iz svijetado 4,30 sati.
ZAGREB, 16. ožujka 2005.(Hina) - Pregled važnijih događaja iz svijeta do 4,30 sati.

BANJA LUKA - Veleposlanik Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Aleksandar Griščenko izjavio je danas u Banja Luci kako Rusija izvršava obaveze prema Haškom sudu za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije. Komentirajući pisanje londonskog The Guardiana od utorka, prema kojemu ruske obavještajne službe pružaju utočište bosanskim Srbima optuženima za ratne zločine pred Haškim, a među kojima je bio i Gojko Janković koji se jučer predao Sudu, veleposlanik Griščenko kazao je kako je rusko Tužiteljstvo, na temelju informacija iz Haaga već "davalo zadatke nekim tijelima".

BANJA LUKA - Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni Paddy Ashdown zatražio je u utorak od Moskve da provjeri informacije prema kojima se bjegunci Međunarodnog kaznenog suda (ICTY) skrivaju u Rusiji. "Sigurni smo da će ruske vlasti ozbiljno shvatiti te tvrdnje i provjeriti jesu li točne ili ne", kazao je Ashdown novinarima.

Bosanske novine su ovih dana spominjale tu mogućnost. Tijekom večeri, nakon Ashdownove izjave, predsjednik bosanskih Srba Dragan Čović kazao je da se bosanski Srbin Gojko Janković koji se u nedjelju predao tamošnjim vlastima nakon gotovo desetogodišnjeg bijega, skrivao u Rusiji.

WASHINGTON - Sjedinjene Države u utorak su osudile pokušaj ubojstva kosovskog predsjednika Ibrahima Rugove i pozvale da se što prije uhite počinitelji. "Nasilje u bilo kojem obliku neće se dopuštati i samo može štetiti budućnosti Kosova", rekao je službeni predstavnik State Departmenta Adam Ereli. Rugova je neozlijeđen u snažnoj eksploziji u kojoj je u utorak prilično oštećen njegov automobil.

RIM - Zastupnički dom talijanskog Parlamenta izglasovao je u utorak produžetak talijanske vojne misije u Iraku do 30. lipnja ove godine, a u televizijskoj emisiji na prvom programu RAI-a Porta a Porta, premijer Silvio Berlusconi izjavio je da će povlačenje talijanskih vojnika početi ujesen ove godine. S 246 glasova "za", 180 "protiv" i osam suzdržanih, zastupnički dom je izglasovao produžetak boravka talijanskih vojnika u Iraku i njihovo daljnje financiranje. Sve stranke vladine koalicije desnog centra glasovale su "za" dok su oporbene stranke lijevog centra bile protiv osim stranke centra Udeur, koja se suzdržala.

KAIRO - Predsjednik Palestinske samouprave Mahmud Abas u utorak je u Kairu, gdje je označio početak međupalestinskog dijaloga, pozvao Izrael da poštuje obveze koje je prema Palestincima preuzeo na susretu na vrhu u Šarm el-Šeiku 8. veljače. "Tražimo od Izraela da ispuni obveze iz Šarm el-Šeika i upozoravamo ga da ne oteže, jer nije moguće da samo mi ispunjavamo svoje obveze", kazao je pred predstavnicima trinaest palestinskih skupina. Među izraelskim obvezama jesu povratak pet palestinskih gradova, oslobađanje palestinskih zatočenika i primirje na palestinskom području.

NEW DELHI - Američka državna tajnica Condoleezza Rice koja boravi u posjetu Aziji izrazila je u utorak zabrinutost zbog jačanja kineske vojne moći u času kada raste napetost između Pekinga i Tajvana. "Kineski vojni troškovi svakako su razlog za brigu, u času kada napetosti u tajvanskom tjesnacu još nisu riješene", rekla je šefica američke diplomacije nešto prije dolaska u New Delhi, prvu postaju u obilasku šest azijskih zemalja, među kojima je i Kina. Kineski je parlament u ponedjeljak prihvatio proračun koji predviđa povećanje vojnih troškova za 12,6 posto, a donesen je i antisecesionistički zakon koji omogućuje primjenu sile ako Tajvan, koji Kina drži neotuđivim dijelom svog područja, proglasi neovisnost.

AWKAR - Više od 10.000 ljudi okupilo se u utorak u blizini američkog veleposlanstva u Awkaru, sjeverno od Beiruta, na poziv podmlatka stranaka saveznica Damaska, kako bi prosvjedovali protiv američke politike, izvijestio je novinar AFP-a. "Amerika je pravi sotona", "Amerika je majka terorizma", uzvikivali su prosvjednici koji su nosili libanonske zastave. Prosvjednici koji su uzvikivali da će "ostati uz Siriju, čak i ako ona povuče svoje postrojbe iz Libanona", spalili su američku i izraelsku zastavu. Sudionici prosvjeda, većinom pripadnici šijitskog Hezbollaha, došli su s juga Libanona u više desetaka autobusa, javlja službena libanonska televizija Tele-Libanon.

RIM - Pripadnica talijanske ultra ljevičarske gerilske skupine Crvene brigade u utorak je osuđena na 16 godina zatvora zbog ubojstva vladinog savjetnika prije tri godine. To je druga presuda ovog mjeseca za Cinziu Banelli. Ona je 1. ožujka osuđena na 20 godina zbog ubojstva još jednog višeg vladinog savjetnika 1999. "Zadovoljni smo... Željeli smo samo presudu koja odgovara pravosudnim normama", kazao je Guido Magnisi, odvjetnik obitelji ubijenog savjetnika Marca Biagia. Optužba je tražila smanjenu kaznu za Cinziu Banelli zbog njene suradnje s vlastima, koja je dovela do uhićenja i javne osude terorista.

WASHINGTON - U zrakoplovnim nesrećama u svijetu tijekom 2004. poginula su 203 putnika, što je upola manje nego u 2003. i najmanje u posljednjih 60 godina, izvijestila je u utorak UN-ova Međunarodna organizacija za civilno zrakoplovstvo (ICAO). U 2004. dogodilo se devet zrakoplovnih nesreća na redovitim letovima, u kojima su poginula 203 putnika, dok je u 2003. poginulo 466 putnika u sedam nesreća, rekao je u preliminarnim podacima ICAO čije je sjedište u Montrealu. Podaci ne uključuju zrakoplovne nesreće uzrokovane protuzakonitim djelima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙