FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Ranko Češić upućen na izdržavanje kazne u Dansku

DEN HAAG/ZAGREB, 12. travnja 2005.(Hina) - Bosanski Srbin Ranko Češić,kojeg je Haški sud (ICTY) osudio na 18 godina zatvora zbog ratnihzločina nad Bošnjacima i Hrvatima u Brčkom, u utorak je upućen naizdržavanja kazne u Dansku, priopćio je Sud.
DEN HAAG/ZAGREB, 12. travnja 2005.(Hina) - Bosanski Srbin Ranko Češić, kojeg je Haški sud (ICTY) osudio na 18 godina zatvora zbog ratnih zločina nad Bošnjacima i Hrvatima u Brčkom, u utorak je upućen na izdržavanja kazne u Dansku, priopćio je Sud.

Češić (39) je prvi osuđenik ICTY-a koji će kaznu izdržavati u Danskoj. U ostalim europskim zemljama koje imaju ugovor s ICTY-em trenutno kaznu izdržava 17 osuđenika i to: četiri u Španjolskoj, tri u Norveškoj, po dva u Finskoj, Njemačkoj i Austriji te po jedan u Italiji, Francuskoj, Velikoj Britaniji i Švedskoj.

Raspravno vijeće je Češića 11. ožujka 2004., na temelju priznanja krivnje, osudilo na 18 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti i kršenja ratnog prava i običaja počinjena prema zatočenicima srpskog koncentracijskog logora Luka kod Brčkog u svibnju 1992.

Češić je priznao da je kao pripadnik interventnog voda srpske policije u Brčkom ubio ukupno 10 zatočenika, od kojih su dvojica umrla od posljedica premlaćivanja, te da je dvojicu braće prisilio da jedan nad drugim vrše felacio.

Uhitio ga je SFOR u BiH, a na ICTY je prebačen 17. lipnja 2002. Na prvom stupanju pred Sud izjasnio se da nije kriv po svih 12 točaka optužnice. U listopadu 2003. s Tužiteljstvom je postigao Sporazum o izjašnjavanju o krivnji u okviru kojeg je priznao krivnju po svim točkama optužnice, nakon čega je osuđen na 18 godina zatvora.

Njegovog suoptuženika Gorana Jelisića, zvanog "srpski Adolf", koji je bio zapovjednik logora Luka, ICTY je ranije osudio na 40 godina zatvora. Jelisić kaznu izdržava u Italiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙