FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za srijedu, 13. travnja

ZAGREB, 12. travnja 2005. (Hina) - Najava događaja iz svijeta zasrijedu, 13. travnja
ZAGREB, 12. travnja 2005. (Hina) - Najava događaja iz svijeta za srijedu, 13. travnja

ZAGREB - Trodnevni međunarodni skup Crans Montana Forum pod nazivom "Europske perspektive i regionalna suradnja" započinje s radom u zagrebačkom hotelu Westin. Ove godine Republika Hrvatska je domaćin tog uglednog skupa svjetskih gospodarstvenika i političara koji se po prvi put održava u ovoj regiji. Očekuje se dolazak između 400 i 500 sudionika iz dvadesetak zemalja. Svjetski i europski stručnjaci razgovarat će o širenju EU-a, gospodarstvu, stabilnosti regije, promicanju demokracije, kao i pitanjima regionalne, europske i globalne suradnje. Skup će službeno otvoriti premijer Ivo Sanader u 18 sati.

ZAGREB - Povjerenik Europske komisije za obrazovanje, stručno usavršavanje, kulturu i višejezičnost Jan Figel boravit će u službenom posjetu Hrvatskoj 13. i 14. travnja. Posjet Jana Figela organiziran je u sklopu sastanka Crans Montana na kojemu on sudjeluje u ime Europske komisije. U sklopu sastanka Crans Montana, povjerenika Figela primit će hrvatski premijer Ivo Sanader, ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović, ministar obrazovanja, znanosti i športa Dragan Primorac, ministar kulture Božo Biškupić i rektorica Sveučilišta u Zagrebu Helena Jasna Mencer.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks sastaje s predsjednikom austrijskog parlamenta Andreasom Kholom koji boravi u uzvratnom posjetu Hrvatskoj. Očekuje se da će jedna od glavnih tema razgovora, uz bilateralnu suradnju, biti spremnost RH da započne predpristupne pregovore s Europskom unijom. Izjave za medije u 10.30 sati u Plavom salonu Sabora.

Hrvatski premijer Ivo Sanader sastat će se u 11.00 s dr. Andreasom Kholom, predsjednikom Nacionalnog vijeća Parlamenta Republike Austrije.

TV snimatelji i fotoreporteri mogu snimiti početak sastanka

ZAGREB - Predsjednik Republike Stjepan Mesić u srijedu navečer putuje u Oslo, u prvi službeni posjet nekog hrvatskog predsjednika Kraljevini Norveškoj. Predsjednik Mesić će s najvišim dužnosnicima Kraljevine Norveške u četvrtak i petak razgovarati o mogućnostima unapređenja sveukupnih bilateralnih odnosa, o hrvatskom približavanju Europskoj uniji, a očekuje se da će u razgovorima biti dotaknuti i aktualni problemi suvremenog svijeta.

VATIKAN - U 7 sati ujutro za javnost se otvara grobnica pod glavnim oltarom Bazilike svetog Petra u kojoj je u petak pokopan papa Ivan Pavao II.

STRASBOURG - Europski parlament glasa o pristupu Rumunjske i Bugarske Europskoj uniji. Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i predsjedavajući EU-om, luksemburški premijer Jean-Claude Juncker zastupnike će izvijestiti i o rezultatima s ožujskog sastanka na vrhu EU.

DEN HAAG - Rasprava u postupku Haškog suda (ICTY) protiv Vladimira Kovačevića - Ramba, bivšeg kapetana JNA optuženog za granatiranje Dubrovnika 1991. U pritvoru ICTY-a mu je dijagnosticirana psihoza, pa je 7. lipnja 2004. pušten je na privremenu slobodu radi šestmjesečnog psihijatrijskog liječenja na VMA u Beogradu. Tužiteljstvo je 20. siječnja 2005. predložilo da se njegov predmet prepusti pravosuđu SRJ, a u međuvremenu su dva nezavisna stručnjaka koje je angažirao ICTY, utvrdili da je sposoban za suđenje.

DEN HAAG - Dodatno izjašnjavanje o krivnji generala VRS Ljubiše Beare na temelju izmijenjene i dopunjene optužnice koja ga tereti za zavjeru za počinjenje genocida u Srebrenici 1995. Na prvom stupanju pred sud u studenom 2004. negirao je krivnju za optužbe.

DEN HAAG - Izjašnjavanje o krivnji bosanskog Srbina Milorada Trbića, optuženog za sudjelovanje u masovnim likivdacijama Bošnjaka iz Srebrenice u srpnju 1995., kada je bio član stožera Zvorničke brigade VRS. Haškom sudu se predao prošlog četvrtka.

DEN HAAG - Nastavak iznošenje dokaza obrane na suđenju bivšem predsjedniku Srbije i SRJ Slobodanu Miloševiću pred ICTY-em.

WASHINGTON - Američka državna tajnica Condoleezza Rice sastaje se s talijanskim ministrom vanjskih poslova Gianfrancom Finijem.

ISLAMABAD - Američki ministar obrane Donald Rumsfeld boravi u posjetu Pakistanu gdje će se sastati s pakistanskim predsjednikom Perrvezom Musharafom, jednim od ključnih američkih saveznika u borbi protiv terorizma.

BEJRUT - Obilježava se 30. godišnjica početka građanskog rata u Libanonu. Rat koj je počeo 13. travnja 1975. i uz međunarodno uplitanje Izraela i Sirije trajao godinama opustošio je tu državu, nekad poznatu kao "bliskoistočnu Švicarsku". U ratu libanonskih kršćana i muslimana ubijeno je gotovo 150.000 ljudi.

DEŽURNI UREDNICI:

noć: Renata Tomašević

prijepodne: Duška Gerić Koren

poslijepodne: Darko Vlahović

nevečer: Srđan Baković

tel: +385 1 4808 645

fax: +385 1 4808 822

email: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙