FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Suđenje Beqaju za nepoštivanje suda 25. travnja

DEN HAAG/ZAGREB,12. travnja 2005.(Hina) - Suđenje kosovskom AlbancuBeqe Beqaju, optuženom za nepoštivanje Haškog suda (ICTY) zbogprijetnji zaštićenim svjedocima, počet će 25. travnja.
DEN HAAG/ZAGREB,12. travnja 2005.(Hina) - Suđenje kosovskom Albancu Beqe Beqaju, optuženom za nepoštivanje Haškog suda (ICTY) zbog prijetnji zaštićenim svjedocima, počet će 25. travnja.

Beqaja (52) su snage KFOR-a uhitile na Kosovu u studenom 2004. na temelju optužnice koja ga u tri točke tereti za nepoštivanje suda, pokušaj nepoštivanja suda i poticanje na nepoštivanje suda.

Na prvom stupanju pred ICTY odbacio je optužbe, a početkom ožujka ove godine pušten je na privremenu slobodu. Sudsko vijeće prošloga je tjedna naložilo da se vrati u pritvor.

Beqaja se tereti da je zatrašivao, uznemiravao i pokušao podmititi svjedoke optužbe u postupku ICTY-a protiv bivših zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Fatmira Limaja, Haradina Bale i Isaka Muslijua, od kojih je posljednji njegov rođak.

Prema optužnici, Beqaj je "od 17. veljače 2003. do 19. listopada 2004. sam ili u dosluhu s drugima svjesno i namjerno ometao provedbu pravde tako što je zastrašivao, uznemiravao, nudio mito svjedocima i potencijalnim svjedocima".

Za nepoštivanje suda previđena je kazna do sedam godina zatvora i novčana kazna do 100.000 eura, odnosno kombinacija tih dviju kazni.

Limaj, Musliju i Bala optuženi su za zločine nad srpskim i albanskim civilima u logoru OVK Lapušnik u ljeto 1998., a na suđenju pred Haškim sudom u tijeku je 14. tjedan dokaznog postupka optužbe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙