FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN odobrio novi sporazum o borbi protiv nuklearnog terorizma

NEW YORK, 13. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Opća skupština UN-aodobrila je u srijedu novi sporazum o borbi protiv terorizma koji ćeobvezati vlade da kažnjavaju sve one koji ilegalno posjeduju nuklearnenaprave ili radioaktivne materijale.
NEW YORK, 13. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Opća skupština UN-a odobrila je u srijedu novi sporazum o borbi protiv terorizma koji će obvezati vlade da kažnjavaju sve one koji ilegalno posjeduju nuklearne naprave ili radioaktivne materijale.

Dokument, usuglašen nakon sedmogodišnjih pregovora, 13. je konvencija o borbi protiv terorizma i prva dovršena nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001.

Sporazum će biti ponuđen na potpisivanje na summitu UN-a 14. rujna u New Yorku, a da bi stupio na snagu moraju ga ratificirati 22 zemlje.

Opću skupštinu prošao je konsenzusom, bez glasovanja. Sporazum, koji nosi ime Konvencija o suzbijanju djela nuklearnog terorizma, ima za cilj sprečavanje tajnih terorističkih mreža da koriste ili posjeduju nuklearno oružje.

Obvezuje vlade da progone ili izruče pojedince koji posjeduju radioaktivne materijale ili nuklearne naprave ili one koji prijete drugima posjedovanjem takvih materijala. Poziva također na razmjenu informacija i suradnju među vladama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙