FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ljudska prava: stručnjak UN-a za stalni nadzor protuterorizma

ŽENEVA, 8. travnja 2005. (Hina/AFP) - Stručnjak UN-a preporučio je upetak Povjerenstvu za ljudska prava (CDH) da osnuje stalno tijelo kojeće nadzirati usklađenost međunarodnog prava s odlukama vlada napodručju suzbijanja terorizma.
ŽENEVA, 8. travnja 2005. (Hina/AFP) - Stručnjak UN-a preporučio je u petak Povjerenstvu za ljudska prava (CDH) da osnuje stalno tijelo koje će nadzirati usklađenost međunarodnog prava s odlukama vlada na području suzbijanja terorizma.

Taj stručnjak, Amerikanac Robert K. Goldman, imenovan je u travnju 2004. na godinu dana, na prethodnoj godišnjoj sjednici Povjerenstva, kako bi pripremio izvješće o toj temi. Njegovo imenovanje predložio je Meksiko, unatoč protimbi Sjedinjenih Država i Rusije.

U izvješću koje je objavljeno u petak preporuča se "utvrđivanje posebnog postupka radi uvođenja nadzora nad protuterorističkim odlukama država i njihovom usklađenosti s međunarodnim zakonima o ljudskim pravima".

Mandat posebnog izvjestitelja koji će se imenovati trebao bi "obuhvaćati sva međunarodno priznata ljudska prava i sve države". Mandatar bi trebao "imati ovlast da pruža stručnu pomoć vladama u donošenju nacionalnih protuterorističkih mjera", kao i da "prikuplja vjerodostojne informacije iz vladinih, međuvladinih i nevladinih izvora".

SAD je sve dosad uskraćivao UN-ovim izvjestiteljima mogućnost posjeta zatvorima s osumnjičenicima za terorizam, poput onoga u Guantanamu na Kubi.

O povredama ljudskih prava u sklopu protuterorističke borbe na nacionalnoj i na međunarodnoj razini mogla bi se donijeti rezolucija na tekućoj sjednici CDH-a, za što se zauzima Europska unija, kako navode diplomati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙