FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Annan predlaže reformu UN-a

NEW YORK, 20. ožujka 2005. (Hina/AFP) - U sklopu plana reformeUjedinjenih naroda, glavni tajnik Kofi Annan predložio je proširenjeVijeća sigurnosti, te pozvao zemlje članice da odrede uvjete podkojima bi međunarodna zajednica mogla pokrenuti rat, čime bi sepotvrdila središnja uloga UN-a, navodi se u izvješću objavljenom unedjelju.
NEW YORK, 20. ožujka 2005. (Hina/AFP) - U sklopu plana reforme Ujedinjenih naroda, glavni tajnik Kofi Annan predložio je proširenje Vijeća sigurnosti, te pozvao zemlje članice da odrede uvjete pod kojima bi međunarodna zajednica mogla pokrenuti rat, čime bi se potvrdila središnja uloga UN-a, navodi se u izvješću objavljenom u nedjelju.

Annan je također u izvješću, koje bi u ponedjeljak trebao predstaviti 191 zemlji članici u Općoj skupštini UN-a, predložio prihvaćanje zajedničke definicije terorizma.

U tom izvješću na 62 stranice glavni tajnik UN-a traži od svjetskih čelnika da potvrde tekst koji "određuje uvjete pod kojima međunarodna zajednica može koristiti silu".

Taj tekst treba potvrditi "središnju ulogu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, njegovo pravo upotrebe sile, uključujući i preventivno za obranu mira i sigurnosti, u slučajevima genocida, etničkog čišćenja i drugih zločina protiv čovječnosti".

U svom izvješću Annan podsjeća da se odlučio na veliku reformu UN-a nakon dubokih podjela među zemljama članicama u vrijeme pokretanja rata u Iraku.

Annan traži od zemalja članica da nazovu "terorističkim djelom svako djelovanje kojim se izaziva smrt ili teške ozljede civila i neboraca, u svrhu zastrašivanja stanovništva ili prisile vlade ili međunarodnih organizacija da izvrše ili se suzdrže izvršiti neko djelo".

Do sada su pokušaji definiranja terorizma bili neuspješni i zemlje nisu uspjevale usuglasiti o tome tko je terorist, a tko borac za slobodu.

Annan reformom instanci UN-a nastavlja svoju ideju proširenja Vijeće sigurnosti sa sadašnjih 15 članova na 24, naglašavajući potrebu reforme Vijeća "kako bi bilo što reprezentativnije u odnosu na međunarodnu zajednicu i današnje geopolitičke činjenice".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙