FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kontaktna skupina: Kosovu se neće vratiti prijašnji status

PRIŠTINA, 13. travnja 2005.(Hina) - Granice Kosova ostat ćenepromijenjene i Kosovo se neće vratiti na status koji je imao doožujka 1999. godine (prije NATO intervencije), izjavio je njemačkidiplomat Michael Fischer uime Kontaktne skupine koja je u srijedu uPrištini razgovarala s kosovskim dužnosnicima, predstavnicima oporbe isrpske manjine.
PRIŠTINA, 13. travnja 2005.(Hina) - Granice Kosova ostat će nepromijenjene i Kosovo se neće vratiti na status koji je imao do ožujka 1999. godine (prije NATO intervencije), izjavio je njemački diplomat Michael Fischer uime Kontaktne skupine koja je u srijedu u Prištini razgovarala s kosovskim dužnosnicima, predstavnicima oporbe i srpske manjine.

Fischer je rekao da budući status Kosova isključuje podjelu Kosova kao i federaciju ili konfederaciju s drugim državama.

"Ako Kosovo želi dobiti mjesto u europskoj obitelji treba se suočiti s procesom pomirbe i to odmah", rekao je Fischer uime Kontaktne skupine čiji su članovi predstavnici SAD-a, Rusije, Njemačke, Velike Britanije, Italije i Francuske.

"Mi smo kao članovi Kontaktne skupine uvjereni da svako rješenje za status Kosova mora onemogućiti povratak na stanje do ožujka 1999. godine. Uvjereni smo također da Beograd i Priština trebaju ići naprijed ka euroatlantskim integracijama", rekao je Fischer. Dodao je da u regiji treba ojačati stabilnost i sigurnost. Posebno je naglasio da u rješavanju statusa Kosova neće biti jednostranih odluka, kao ni onih koje bi bile nametnute silom.

Kosovski dužnosnici su razgovor s članovima Kontaktne skupine ocijenili najplodnijim do sada. Predsjednik Kosova Ibrahim Rugova i predsjednik parlamenta Nexhat Daci izrazili su, u susretu s novinarima, posebno zadovoljstvo stavom Kontaktne skupine da neće biti podjele Kosova kao ni ujedinjenja s drugim zemljama.

Predsjednik Kosova Ibrahim Rugova potvrdio je svoje stajalište da je protiv političkih razgovora sa službenim Beogradom. "S Beogradom možemo razgovarati samo o tehničkim pitanjima, ali ne i o političkim", rekao je Rugova i dodao da u budućim razgovorima o statusu Kosova predstavnici Beograda mogu sudjelovati ali ne s pravom veta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙