FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U utorak ocjena Studije o izvodivosti za približavanje Srbije i Crne Gore EU

BEOGRAD,11. travnja(Hina) - Predstavnici Europske unije u utorak, 12.travnja, izvijestit će srbijanskog premijera Vojislava Koštunicu oocjeni Studije o izvedivosti za približavanje EU, javila je uponedjeljak navečer agencija Beta nakon sastanka Kontakt skupine ipredstavnika Europske unije s najvišim dužnosnicima državne zajedniceSrbije i Crne Gore i republičkih vlasti u Beogradu.
BEOGRAD,11. travnja(Hina) - Predstavnici Europske unije u utorak, 12. travnja, izvijestit će srbijanskog premijera Vojislava Koštunicu o ocjeni Studije o izvedivosti za približavanje EU, javila je u ponedjeljak navečer agencija Beta nakon sastanka Kontakt skupine i predstavnika Europske unije s najvišim dužnosnicima državne zajednice Srbije i Crne Gore i republičkih vlasti u Beogradu.

Agencija Reuters javila je, pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore u Bruxellesu, kako će Europska komisija preporučiti otvaranje razgovora sa Srbijom i Crnom Gorom o početnom Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju koji bi utro put te državne zajednice prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji,

Diplomatski izvor Reutersa naglašava pritom da ishod tih razgovora, ta "prva razina odnosa" EU i SCG, nije zajamčen i da ovisi prvenstveno o kontinuiranoj suradnji s Haškim sudom.

Reuters također prenosi kako u Bruxellesu postoji stanovita zabrinutost da bi se EU mogla optužiti za dvostruke standarde ako pristane na otvaranje pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom nakon što je s Hrvatskom odgodila početak pristupnih pregovora zbog suradnje s Haškim sudom.

Osim o europskoj perspektivi Srbije i Crne Gore, predstavnici EU i Kontakt skupine u Beogradu su vodili razgovore i o kosovskom pitanju.

Politički direktori ministarstava vanjskih poslova šest zemalja Kontakt skupine, Njemačke, Rusije, SAD-a, Velike Britanije Francuske i Italije, te predstavnici Europske unije tijekom poslijepodneva započeli su razgovore s najvišim predstavnicima srbijanskih vlasti, kako bi ustanovili koliki je napredak ostvaren u ispunjenju standarda demokratskog društva koje UN traže od kosovskih vlasti prije početka razgovora o statusu Kosova.

Kako se kaže u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova SCG, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Vladimir Čizov, nakon susreta s ministrom vanjskih poslova SCG Vukom Draškovićem izjavio je da je "neophodno čvrsto pridržavanje odredbi Rezolucije 1244 UN-a" o Kosovu, kao i izrada i realizacija međunarodne strategije za rješavanje kosovskog pitanja.

Predstavnici Kontakt skupine, koji nakon posjeta Beogradu u srijedu putuju na razgovore s dužnosnicima u Prištinu, kako se očekuje, u lipnju će Vijeću sigurnosti UN-a dostaviti svoju konačnu ocjenu ispunjenja standarda na Kosovu, o čemu će ovisiti početak razgovora o statusu Kosova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙