FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbijanski predsjednik Tadić najavio razgovore s Rugovom

BEOGRAD,12. travnja(Hina) - Srbijanski predsjednik Boris Tadić najavioje da će pozvati kosovskog predsjednika Ibrahima Rugovu na razgovore,a i drugi najviši dužnosnici službenog Beograda izrazili su spremnostna dijalog s vlastima u Prištini, izjavio je u utorak njemačkidiplomat Michael Schefer, član Kontaktne skupine za Kosovo koja je uponedjeljak razgovarala s dužnosnicima u Beogradu.
BEOGRAD,12. travnja(Hina) - Srbijanski predsjednik Boris Tadić najavio je da će pozvati kosovskog predsjednika Ibrahima Rugovu na razgovore, a i drugi najviši dužnosnici službenog Beograda izrazili su spremnost na dijalog s vlastima u Prištini, izjavio je u utorak njemački diplomat Michael Schefer, član Kontaktne skupine za Kosovo koja je u ponedjeljak razgovarala s dužnosnicima u Beogradu.

"Beograd će podržati i sudjelovanje kosovskih Srba u radnoj skupini za decentralizaciju, te će ih ohrabriti da se uključe u druge radne skupine, kao i u kosovske institucije", kazao je Schefer na konferenciji za novinare u veleposlanstvu Rusije u Beogradu. Dodao je da su se u razgovorima u ponedjeljak svi složili "da nema podjele Kosova i nema povratka na stanje prije 1999. godine, što znači da se približavamo kompromisu".

"Predstavnici Kontaktne skupine čuli su jedinstveno stajalište vodstva Srbije i Državne zajednice SCG, što je posebno važno s obzirom na ključnu ulogu koju će Beograd imati u budućem rješavanju kosovskog problema", izjavio je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Vladimir Čizov. Naglasio je da će napredak u rješavanju statusa Kosova "zavisiti od ispunjenja standarda demokratskog društva", pri čemu su najvažniji multietičnost, poštivanje prava manjina, povratak izbjeglih, sudjelovanje manjinskih zajednica u vlasti, decentralizacija, zaštita kulturnog i vjerskog nasljeđa i efikasni mehanizmi za borbu protiv organiziranog kriminala i terorizma.

"Svako rješenje statusa Kosova bit će ugrađeno u Europsku uniju kao cjelinu, a rješavanje statusa Kosova pridonijet će i završavanju procesa europske integracije SCG", kazala je Silvija Lukas, predstavnica Luksemburga, koji je i predsjedavajući EU. Britanski diplomat John Soyers naglasio je da "opcija nezavisnosti ima ogromnu podršku na Kosovu", te se stoga i o njoj mora razgovarati.

Izaslanstvo Kontaktne skupine, koje čine predstavnici Njemačke, Rusije, SAD-a, Velike Britanije, Francuske i Italije, u utorak poslijepodne odlaze u Prištinu, gdje će razgovarati s dužnosnicima Kosova.

Kako se očekuje, predstavnici Kontaktne skupine u lipnju će Vijeću sigurnosti UN-a dostaviti svoju konačnu ocjenu ispunjenja standarda na Kosovu, o čemu će ovisiti početak razgovora o statusu Kosova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙