FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Popis ICRC-a polazište u traganju za nestalim Kosovarima

BEOGRAD,16. ožujka(Hina) - Članovi radne skupine za nestale osobe naKosovu odlučili su da polazište za njihov daljnji rad bude popisnestalih na kojemu je 2960 osoba, a kojega je izradio Međunarodnicrveni križ, izjavio je novinarima predsjedavajući radne skupine i šefoperacija Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC) za jugoistočnuEuropu Francois Stamm nakon sastanka održanog u srijedu u Beogradu.
BEOGRAD,16. ožujka(Hina) - Članovi radne skupine za nestale osobe na Kosovu odlučili su da polazište za njihov daljnji rad bude popis nestalih na kojemu je 2960 osoba, a kojega je izradio Međunarodni crveni križ, izjavio je novinarima predsjedavajući radne skupine i šef operacija Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC) za jugoistočnu Europu Francois Stamm nakon sastanka održanog u srijedu u Beogradu.

Radnu skupinu za nestale na Kosovu čine predstavnici vlasti u Beogradu, Prištini i Međunarodnog crvenog križa kao posrednici.

Radna skupina sastala se tek drugi put otkako je formirana prije više od godinu dana. Prvi sastanak je održan početkom ožujka prošle godine u Prištini, a drugi je trebao biti održan 10. ožujka ove godine, ali je odgođen na zahtjev Vlade Kosova, s obzirom na to da se samo dan prije, 9. ožujka, Haaškom sudu dobrovoljno predao dotadašnji premijer Vlade Kosova Ramush Haradinaj, koji je optužen za ratne zločine na Kosovu.

Idući sastanak, najavio je Stamm, bit će održan 9. lipnja u Prištini. Dotad bi, kazao je, trebalo postići neke konkretne rezultate u rasvjetljavanju sudbine nestalih za vrijeme sukoba na Kosovu tijekom 1998., 1999. i 2000. godine.

Od ukupnog broja nestalih osoba najveći dio, oko 2300, čine Albanci, a ostalo su uglavnom Srbi te pripadnici drugih manjina. Neke organizacije kosovskih Srba, međutim, tvrde da je nestalih Srba više nego na popisu ICRC-a, tvrdeći da se radi oko 1100 osoba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙