FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tri zlatne medalje hrvatskim inovacijama na Ženevi 2005.

ZAGREB, 13. travnja 2005. (Hina) - Tri hrvatske inovacije - naprava zavišerednu proizvodnju čevapćića, sklopive peraje i jogurt sjeruzalemskom artičkom - odnosno njihovi autori Klaudio Šturman izRovinja, Zoran Maksan iz Biograda i Zvjezdana Svoboda iz Osijekadobili su zlatne medalje na 33. svjetskom salonu inovacija, novihtehnologija i proizvoda koji je održan u Ženevi od 6. do 10. travnja2005.
ZAGREB, 13. travnja 2005. (Hina) - Tri hrvatske inovacije - naprava za višerednu proizvodnju čevapćića, sklopive peraje i jogurt s jeruzalemskom artičkom - odnosno njihovi autori Klaudio Šturman iz Rovinja, Zoran Maksan iz Biograda i Zvjezdana Svoboda iz Osijeka dobili su zlatne medalje na 33. svjetskom salonu inovacija, novih tehnologija i proizvoda koji je održan u Ženevi od 6. do 10. travnja 2005.

Šturmanu je pripala i posebna nagrada Ministarstva obrazovanja i istraživanja Rumunjske, a Maksanu posebna nagrada Korejske asocijacije za intelektualno vlasništvo, izvijestili su danas iz Udruge inovatora Hrvaske.

Hrvatska se predstavila s 24 inovacije od kojih su tri nagrađene zlatnim medaljama, 8 srebrnim i 7 brončanim.

Srebrne medalje dobili su dvokraka valjkasta poluga za skidanje i postavljanje kotača na vozilima Romana Debeljuha, panoramski čamac za razgledavanje podmorja Franca Žirovnika, postrojenje za pripremu sanitarne i pitke vode na brodu Damira Schillera i grupe autora, izolacija antocijana iz višanja Davora Mendarića, mirisne slike Andree i Diane Balaško, signalni kišobran Vatroslava Matuline, radna fotelja Aleksandre Grgić te inkubator za leženje pčelinjih matica Maria Osrečkog i Darka Zbukvića.

Broncu su zaslužile elastične čarape s pojačanim tkanjem sa ili bez kompresijskog umetka dr. Đule Rušinović Sunara, steznik za rasterećenje lumbalnog dijela kralježnice Vinka Tranfića, bicikl s tri kotača i nagibnim trapom za dodatno upravljanje Darija Klabota, 'nova udica' Ivana Orlovića, univerzalni zavarivački stol Zdenka Stjepanovića, Crorobot Filiša Prelčeca, Ante Jurića i Josipa Matajića te zaštita mosta od bure i drugih vanjskih utjecaja Darka Horvata.

Na ovogodišnjem Ženevskom salonu 735 izlagača iz 42 države sa svih pet kontinenata predstavilo je više od 1000 inovacija, a tijekom pet dana izložbe, održane na površini većoj od 8500 četvornih metara, inovacije je vidjelo više od 70.000 posjetitelja, od kojih polovica poslovnih.

U sklopu izložbe održan je i Dan hrvatskih izlagača.

Hrvatska je prvi put ove godine imala svog predstavnika, Stjepana Cara - direktora Končareva Instituta za elektrotehniku, u Međunarodnom ocjenjivačkom sudu kojega čini više od 70 stručnjaka iz 15-tak država neovisnih o izlagačima, organizacijama inovatora ili drugim institucijama za inovatorstvo.

Predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture Ante Markotić uručio je posebnu nagradu Abdul Rahman Mohamedu i njegovom znanstvenom timu iz Malezije za novu tehnologiju izrade "nano tuba".

Pokrovitelj nastupa hrvatskih inovatora bilo je Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, supokrovitelji HAMAG i Odjel za gospodarstvo Istarske županije, a organizatori nastupa bili su Udruga inovatora Hrvatske, Hrvatska zajednica tehničke kulture i Savez udruga inovatora Istarske županije, stoji u priopćenju kojeg potpisuje Pavao Havliček.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙