FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najstariji poznati natpis s hrvatskim imenom

SPLIT, 13. travnja 2005. (Hina) - Kameni ulomak, pronađen naarheološkom nalazištu kod crkvice sv. Marte u Bijaćima kod Trogira,kako je nedavno dešifrirano, najstariji je spomenik na kojem jezapisano hrvatsko ime, a smješten je u kasno 8. ili rano 9. stoljeće,izjavio je ravnatelj Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika (MHAS)Ante Milošević.
SPLIT, 13. travnja 2005. (Hina) - Kameni ulomak, pronađen na arheološkom nalazištu kod crkvice sv. Marte u Bijaćima kod Trogira, kako je nedavno dešifrirano, najstariji je spomenik na kojem je zapisano hrvatsko ime, a smješten je u kasno 8. ili rano 9. stoljeće, izjavio je ravnatelj Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika (MHAS) Ante Milošević.

Ulomak sadrži ostatak natpisa "croatorum" i prva dva slova imena nekog župana, a dugo je vremena smještan u 12. stoljeće.

Da je riječ o spomeniku iz kasnog 8. ili ranog 9. stoljeća, utvrđeno je stilskom analizom, izjavio je Milošević.

Spomenik je pronađen za istraživanja kod crkvice sv. Marte u Bijaćima, pod nadzorom don Frane Bulića, prije 100 godina, gdje se, kako je utvrđeno, u ranom srednjem vijeku nalazila prijestolnica hrvatske kraljevske dinastije Trpimirovića.

Analizom je utvrđeno kako je taj kameni ulomak ne samo najstariji do sada pronađeni spomenik s hrvatskim imenom uopće (do sada je to bio 80-ak godina mlađi natpis kneza Branimira, pronađen kod Benkovca) nego i najranije zabilježen institut župana u Hrvatskoj u ranom srednjem vijeku.

Akademik Nenad Cambi ranije je taj ulomak smještao u 12. ili 13. stoljeće, a arheolozi Tonči Burić i Vedrana Delonga pretpostavljali su da je natpis naknadno uklesan na postojeći spomenik za koji su smatrali da je iz 7. stoljeća. No naknadnim pregledom nisu pronađeni tragovi klesanja preko postojeće podloge.

Istraživanja provedena kod crkvice sv. Marte završena su prije sto godina, a tim povodom MHAS za kraj svibnja priprema izložbu pronađenih ulomaka te izdavanje publikacije s detaljnim opisom nalazišta.

Osim ulomka s hrvatskim etnikom na tom su prostoru, uz ostale važne nalaze, pronađeni i dijelovi četverostranog ciborija i nadvratci s imenima đakona i prezbitera Gumperta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙