FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gradonačelnici: Brdo Sabotin kod Nove Gorice uskoro "Park mira"

LJUBLJANA,11. travnja(Hina) - Na brdu Sabotin blizu Nove Gorice, kojeje zadnjih mjeseci izazivalo polemike zbog obnovljenog kamenog natpisa"Naš Tito", bit će uz pomoć europskih sredstava napravljen park mira,objavili su u ponedjeljak gradonačelnik slovenske Nove Gorice MirkoBrulc i njegov talijanski kolega, gradonačelnik Gorizije VittorioBrancatti.
LJUBLJANA,11. travnja(Hina) - Na brdu Sabotin blizu Nove Gorice, koje je zadnjih mjeseci izazivalo polemike zbog obnovljenog kamenog natpisa "Naš Tito", bit će uz pomoć europskih sredstava napravljen park mira, objavili su u ponedjeljak gradonačelnik slovenske Nove Gorice Mirko Brulc i njegov talijanski kolega, gradonačelnik Gorizije Vittorio Brancatti.

Gradonačelnici su se sastali kako bi dogovorili program obilježavanja prve godišnjice ulaska Slovenije u EU kojoj je u noći s 31. svibnja na 1. lipnja prošle godine na tom mjestu bio nazočan i Romano Prodi, tadašnji predsjednik Europske komisije.

"Želimo da Brdo Sabotin postane simbol udruživanja i prevladavanja granica", rekli su Brancatti i Brulc na konferenciji za novinare. Pomoću sredstava iz programa Interreg III. osigurana su sredstva da Sabotin postane izletničkim mjestom za Slovence i Talijane, a u tu svrhu bit će potrošeno skoro 400.000 eura, za pješačke staze, vidikovce i muzej koji će podsjećati na burnu povijest tog mjesta u prošlome stoljeću.

U I. svjetskom ratu su talijanski i austrougarski vojnici tu vodili bitke. Ni II. svjetski rat nije prohujao bez traga, a nakon Pariške mirovne konferencije 1947. godine stara Gorizia ostala je na talijanskoj strani, dok je Nova Gorica podignuta kao potpuno novi grad koji su gradili brigadiri iz cijele tadašnje Jugoslavije s velikim soc-realističkim stambenim blokovima. Granica između Gorizie i Nove Gorice tekla je preko brda Sabotin.

U vrijeme napetosti između Jugoslavije i Italije i tršćanske krize 50-ih godina na brdu Sabotin, preko kojega je tekla granica, postavljen je natpis "Tito" od velikih kamenih blokova koji se mogao vidjeti iz talijanske Gorizije, a krajem 70-ih godina dopunjen je kao "Naš Tito". Golemi "kameni monument" zapušten je početkom devedesetih u vrijeme osamostaljenja Slovenije, ali je "obnovljen" nakon nedavnih polemika koje je u Sloveniji izazvao film "Srce u jami" kojim je u Italiji obilježen Dan sjećanja na talijanske izbjeglice iz Slovenije i navodne zločine partizanskih "titina" (pripadnika Titove vojske) nad Talijanima pred kraj II. svjetskog rata.

Natpis iz kamenih blokova "Naš Tito" neće se dirati, no nadam se da će ga s vremenom prekriti makija, izjavio je tijekom sastanka u ponedjeljak slovenski gradonačelnik, obrazloživši da su sa natpisima na tom Brdu zapravo počeli Talijani jer je na Sabotinu nekoć pisalo "Duce", u spomen na tadašnjeg fašističkog vođu Italije Mussolinija. Na pitanje da li će i Italija ukloniti pograničnu kasarnu koja se nalazi s talijanske strane Sabotina i noću prikazuje svjetlosne signale u bojama talijanske trobojnice, Brancatti je za slovensku televiziju rekao da na to treba odgovoriti vlada u Rimu jer je riječ o državnom zemljištu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙