FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Izraelu otkriven izuzetno rijedak novčić iz doba križara

JERUZALEM, 16. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Izuzetno rijedak novčićiskovan u doba križarskih ratova sredinom 13. stoljeća otkriven je zaarheoloških iskapanja u Jaffi, u predgrađu Tel Aviva, objavio je usrijedu izraelski odjel za antiku.
JERUZALEM, 16. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Izuzetno rijedak novčić iskovan u doba križarskih ratova sredinom 13. stoljeća otkriven je za arheoloških iskapanja u Jaffi, u predgrađu Tel Aviva, objavio je u srijedu izraelski odjel za antiku.

Srebrni novčić iz francuskog kraljevstva, koji se kovao isključivo od 1251. do 1257. godine, ima otisak križa, ljiljana i natpis o Svetom trojstvu na arapskom jezikom.

"To je izuzetno rijedak novac", kazao je stručnjak za numizmatiku u izraelskom muzeju Robert Kool pojasnivši da muzej u svojoj zbirci od 150.000 kovanica do danas ima samo dva takva primjerka.

Prije 1251. franačko kraljevstvo kovalo je novčiće koji su su bili vjerne kopije novca dinastije Ajubida (vladali Egiptom, te Sirijom gdje su svrgnuti 1260.). Međutim, francuski se novac kovao iz nešto manje količine srebra ali s muslimanskim vjerskim natpisima.

Takvu je praksu, kao protivnu kršćanskoj vjeri, zabranio papa Inocent IV. pa je francusko kraljevstvo počelo kovati drukčiji novac.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙