FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić primio u oproštajni posjet veleposlanika BiH Dizdarevića

ZAGREB, 11. travnja 2005. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesićprimio je u ponedjeljak u oproštajni posjet veleposlanika BiH uHrvatskoj Zlatka Dizdarevića kojem je zahvalio na doprinosu što ga jedao razvoju odnosa između dviju zemalja.
ZAGREB, 11. travnja 2005. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić primio je u ponedjeljak u oproštajni posjet veleposlanika BiH u Hrvatskoj Zlatka Dizdarevića kojem je zahvalio na doprinosu što ga je dao razvoju odnosa između dviju zemalja.

Dobri odnosi naših zemalja jedan su od temeljnih kamena zgrade mira i stabilnosti u jugoistočnoj Europi, kazao je Mesić.

Dizdarević je rekao da su odnosi između dvije zemlje, sada kada je Hrvatska u procesu ulaska u EU - "unatoč povremenim i normalnim oscilacijama - danas bitno drugačiji i napredniji, sve više omeđeni koordinatama europskih integracija, a sve manje traumama prošlosti".

Mesić je istaknuo kako su u odnosima dvije zemlje nezaobilazan element Hrvati koji žive u Bosni i Hercegovini.

"Oni nisu manjina, nego su jedan od tri konstitutivna naroda i moraju uživati sva prava što iz toga svojstva proizlaze", kazao je Mesić, te dodao da Hrvatska mora pomagati svojim sunarodnjacima.

"Pri tome se, međutim, niti možemo, niti smijemo na bilo koji način miješati u unutarnje stvari druge zemlje", dodao je hrvatski predsjednik.

Mesić je istaknuo kako Dizdarevićevim odlaskom mjesto veleposlanika BiH u Hrvatskoj ostaje upražnjeno, te je izrazio nadu da će BiH ubrzo imenovati novog veleposlanika koji će u Hrvatskoj biti dobrodošao.

Dizdarević je na kraju susreta s hrvatskim predsjednikom na pitanja novinara o imenovanju novog veleposlanika BiH u Hrvatskoj i tome koliko dugo otpravnik poslova može zamjenjivati veleposlanika odbio nagađanja i ograničio se na odgovor kako "ne bi bilo normalno da to traje dulje nego što je uobičajeno s obzirom na dobre odnose koje imaju BiH i Hrvatska kao najbliži i najbolji susjedi".

Mislim da bi BiH trebala reagirati u najkraćem mogućem roku. Nadam se da će s obje strane postojati ocjena da treba što prije postići dogovor o novom veleposlaniku, rekao je Dizdarević.

Hrvatski je predsjednik Dizdareviću, u znak priznanja za njegov doprinos unapređivanju odnosa između Hrvatske i BiH, dodijelio visoko hrvatsko odličje - Red kneza Branimira s ogrlicom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙