FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Kesićev slučaj ukazuje na zahlađenje odnosa BiH i Hrvatske

ZAGREB, 12. travnja 2005. (Hina) - Hrvatsko odbijanje da Branka Kesićaprihvati za novog veleposlanika BiH u Zagrebu, uz nedavni malitrgovački rat između dvije susjedne drzave, još je jedan znakzahlađenja odnosa između BiH i Hrvatske, ocjenjuje se u komentarubosansko-hercegovačke redakcije Deutsche Wellea.
ZAGREB, 12. travnja 2005. (Hina) - Hrvatsko odbijanje da Branka Kesića prihvati za novog veleposlanika BiH u Zagrebu, uz nedavni mali trgovački rat između dvije susjedne drzave, još je jedan znak zahlađenja odnosa između BiH i Hrvatske, ocjenjuje se u komentaru bosansko-hercegovačke redakcije Deutsche Wellea.

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić je jučer u Zagrebu, prilikom uručenja visokog odlikovanja dosadašnjem veleposlaniku BiH Zlatku Dizdareviću, izrazio nadu da će ova zemlja uskoro imenovati novog veleposlanika u Hrvatskoj koji će biti dobrodošao kao što je to bio Dizdarević, podsjeća DW i dodaje kako je iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Borislava Paravca "u oštrom priopćenju rečeno da je ovakva Mesićeva izjava 'svojevrsni diplomatski gaf'".

"Iako to vodeći političari dvije susjedne zemlje izbjegavaju reći, odnosi između BiH i Hrvatske postaju sve hladniji. To je, veoma jasno, potvrdio i posljednji slučaj, kada je Hrvatska odbila da da agreman novom veleposlaniku BiH Branku Kesiću. Ovom diplomatu se zamjera da je, kao visoki funkcioner Zavoda za izgradnju Banja Luke, tijekom rata sudjelovao u etničkom čišćenju tog grada od Hrvata i Bošnjaka", stoji u članku.

"Paravac i Mesić su imali svojevrsni verbalni dvoboj nedavno u Jeruzalemu na komemoraciji žrtvama holokausta, kada je Paravac spomenuo žrtve u Jasenovcu, ali zaboravio na one u Srebrenici", dodaje DW te napominje i kako su nakon smjene Dragana Čovića iz Zagreba vidljiviji hladniji tonovi prema BiH. "Međudržavno Vijeće za suradnju dvije zemlje se veoma dugo nije sastalo, a na dnevnom redu bi svakako imalo mnogo spornih tema", dodaje se u prilogu.

DW navodi i izjavu Adnana Hadžikapetanovića, tajnika Ministarstva vanjskih poslova BiH, da će "predsjedništvo vjerojatno predložiti novog kandidata za veleposlanika". "Dok se to ne desi, slijedeći rangirani u veleposlanstvu BiH u Zagrebu bit će otpravnik poslova. To znači da će ministar savjetnik i Zagrebu biti otpravnik poslova", kaže Hadžikapetanović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙