FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Solana u Beogradu na razgovorima o državnoj zajednici

BEOGRAD,7. travnja(Hina) - Visoki predstavnik Europske unije za vanjskupolitiku i sigurnost Javier Solana izjavio je u četvrtak u Beogradu,nakon susreta s predsjednikom državne zajednice Srbija i Crna GoraSvetozarom Marovićem, da se nada da će u razgovorima s dužnosnicimaSrbije i Crne Gore i državne zajednice postići dogovor ofunkcioniranju državne zajednice, kao i da će SCG do kraja ispunitisvoje obveze prema Haaškom sudu.
BEOGRAD,7. travnja(Hina) - Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana izjavio je u četvrtak u Beogradu, nakon susreta s predsjednikom državne zajednice Srbija i Crna Gora Svetozarom Marovićem, da se nada da će u razgovorima s dužnosnicima Srbije i Crne Gore i državne zajednice postići dogovor o funkcioniranju državne zajednice, kao i da će SCG do kraja ispuniti svoje obveze prema Haaškom sudu.

Kako je nakon susreta sa Solanom najavio predsjednik SCG Marović, očekuje se da se do kraja dana postigne sporazum država-članica kojim će se regulirati status državne zajednice, koji bi omogućio i izmjenu Ustavne povelje SCG.

Po Sporazumu o izmjeni Ustavne povelje SCG, kako je u četvrtak javila agencija Beta, mandati sadašnjih zastupnika u Skupštini SCG bili bi produženi, a neposredni izbori za zajednički parlament bili bi održani u obje države-članice onda kad se održe izbori za republičke parlamente.

Mandati sadašnjim zastupnicima parlamenta SCG, naime, nedavno su istekli. Po Ustavnoj povelji, novi saziv trebao bi biti izabran na neposrednim izborima, ali - za razliku od Skupštine Srbije - crnogorski parlament dosad je odbijao donijeti neophodan zakon o izboru zastupnika za parlament SCG.

Visoki predstavnik Solana tijekom dana sastat će se u Beogradu s predsjednicima Srbije i Crne Gore Borisom Tadićem i Filipom Vujanovićem, premijerima Vojislavom Koštunicom i Milom Đukanovićem, te ministrom vanjskih poslova SCG Vukom Draškovićem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙