FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potpisan Sporazum o izmjeni Ustavne povelje SCG

BEOGRAD,7. travnja 2005.(Hina) - U Beogradu je u četvrtak potpisanSporazum o izmjeni Ustavne povelje Državne zajednice Srbije i CrneGore (SCG) na osnovi kojega će neposredni izbori za Skupštinu SCG bitiodržani odvojeno u svakoj državi članici, istodobno kad i izbori zarepubličke parlamente, a sadašnjim će zastupnicima dotad bitiproduljen mandat.
BEOGRAD,7. travnja 2005.(Hina) - U Beogradu je u četvrtak potpisan Sporazum o izmjeni Ustavne povelje Državne zajednice Srbije i Crne Gore (SCG) na osnovi kojega će neposredni izbori za Skupštinu SCG biti održani odvojeno u svakoj državi članici, istodobno kad i izbori za republičke parlamente, a sadašnjim će zastupnicima dotad biti produljen mandat.

Sporazum su potpisali visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana, koji je bio i jedan od potpisnika Beogradskog sporazuma na osnovi kojega je formirana Državna zajednica, predsjednik SCG Svetozar Marović, predsjednici Srbije i Crne Gore Boris Tadić i Filip Vujanović, te premijeri Vojislav Koštunica i Milo Đukanović.

Mandati sadašnjim zastupnicima parlamenta SCG nedavno su istekli, a po Ustavnoj povelji, novi saziv trebao bi biti izabran na neposrednim izborima, ali - za razliku od Skupštine Srbije - crnogorski parlament dosad je odbijao donijeti neophodan zakon o izboru zastupnika za parlament SCG.

U tekstu Sporazuma navodi se i to da "regulativa o mogućem referendumu mora biti zasnovana na međunarodno priznatim demokratskim standardima i da država-članica koja organizira referendum treba u poštovanju tih standarda surađivati s Europskom unijom".

"Nastavit će se i rad na ispunjenju uvjeta za daljnje napredovanje u europskim integracijama, uključujući i punu suradnju s Haškim sudom. Zajedno će raditi na ostvarivanju napretka u procesu stabilizacije i pridruživanja EU, u skladu s načelom dvostrukog kolosijeka, dogovorenim s EU", navodi se u Sporazumu, zasnovanom na "političkom dogovoru koji obvezuje potpisnike da nastave s ispunjavanjem obveza iz Ustavne povelje".

Solana, koji se tijekom dana sastao s potpisnicima Sporazuma i s ministrom vanjskih poslova SCG Vukom Draškovićem. Iz vlade Srbije je priopćeno da je Solana izrazio zadovoljstvo zbog "uspješnog rješavanja problema" u suradnji SCG s Haškim sudom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙