FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HCR najavio međunarodno savjetovanje o strojnom razminiranju

ZAGREB, 12. travnja 2005. (Hina) - Hrvatski centar za razminiranje(HCR) predstavio je danas program međunarodnoga stručnog savjetovanja"Humanitarno razminiranje 2005. - Upotreba strojeva za razminiranje",na kojem će se u Šibeniku od 25. do 28. travnja okupiti gotovo 200sudionika iz 30-ak zemalja.
ZAGREB, 12. travnja 2005. (Hina) - Hrvatski centar za razminiranje (HCR) predstavio je danas program međunarodnoga stručnog savjetovanja "Humanitarno razminiranje 2005. - Upotreba strojeva za razminiranje", na kojem će se u Šibeniku od 25. do 28. travnja okupiti gotovo 200 sudionika iz 30-ak zemalja.

Riječ je o velikom međunarodnom skupu brojnih predstavnika diplomatskog i vojnodiplomatskog zbora, nacionalnih tijela za razminiranje, vladinih i nevladinih udruga te poduzeća za razminiranje, rekao je zamjenik ravnatelja HCR-a Marko Ivanušić na konferenciji za novinare.

Istaknuvši da skup ima međunarodnu važnost, na kojem će biti pokazan ustroj i rad HCR-a koji je i u svijetu sve uglednija ustanova, dodao je da vrijednost rada HCR-a najbolje potvrđuju nedavni posjeti alžirskog i mozambičkog izaslanstva, koja su izrekla velike pohvale HCR-u.

Direktor HCR-ova Centra za testiranje, razvoj i obuku Nikola Pavković najavio je da će na HCR-ovu poligonu u Skradinu biti predstavljeno 13 strojeva za razminiranje, među kojima i dva hrvatska. Također je najavljen dolazak proizvođača metalnih detektora te sedam izlagača zaštitnih sredstava i opreme, među kojima i "Borova", dodao je.

Na novinarski upit kad će Hrvatska biti razminirana, Ivanušić je odgovorio da se do 2009. planira ukloniti izravna minska opasnost za ljude. Istaknuo je da je zbog nedostatka novca iskorištenost hrvatskih kapaciteta za razminiranje samo 45 posto. Ustvrdivši da Hrvatska po brutodruštvenom proizvodu izdvaja najviše novca za razminiranje na svijetu, dodao je da je posebna zapreka minski sumnjiv prostor jer su na oko 54 posto tog prostora šume koje je teško strojno razminirati.

Izvijestio da 7500 minskih zapisnika pokazuje da u Hrvatskoj ima oko 256 tisuća raznih mina, od kojih su dvije trećine protupješaščke. Osim njih još je nepoznat broj raznih ubojitih minsko-eksplozivnih sredstava, poput granata, metaka i slično, istaknuo je Ivanušić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙