FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za ponedjeljak, 4. travnja

ZAGREB, 4. travnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iinformacije za ponedjeljak, 4. travnja.
ZAGREB, 4. travnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje i informacije za ponedjeljak, 4. travnja.

ZAGREB - Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju na svojoj će sjednici, kako je najavljeno, raspravljati o objavama novih natječaja za privatizaciju pojednih tvrtki kao i o drugim aktualnim temama. Sama sjednica Upravnog odbora HFP-a zatvorena je za javnost (10 sati), a o odlukama koje će na njoj biti donešene po završetku sastanka izvijestit će predsjednik UO-a HFP-a Damir Polančec (12 sati, Ivana Lučića 6-8).

ZAGREB - U Hrvatskoj gospodarskoj komori održat će se dvodnevni seminar o krivotvorenju, uz sudjelovanje predstavnika brojnih tvrtki i državnih institucija. Tema prvog dana seminara bit će industrijsko krivotvorenje, a bit će riječi o fenomenu krivotvorenja u gospodarstvu te o prevenciji, odnosno strategiji izvršenja prava intelektualnog vlasništva (HGK, Rooseveltov trg 2 u 9,15 sati).

OPATIJA - Savjetovanje o elektroničkom poslovanju "E-biz 2005." i savjetovanje o zaštiti privatnih podataka "Privatnost" počet će u opatijskom hotelu "Adriatic"(u 9 sati). Savjetovanja će trajati do 6. travnja, a teme su zakonski okviri, europska i domaća praksa, uvođenje elektronskog poslovanja te problemi sigurnosti i zaštite. Savjetovanje je namijenjeno osobama koje rade na novim tehnologijama, a organiziraju ga, među ostalima, Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i tvrtka Case d.o.o.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj je burzi tijekom ožujka ostvareno više od 2,87 milijarde kuna prometa, od čega se najveći dio, odnosno 2,13 milijardi kuna, odnosi na institucionalni promet, dok je redovni promet iznosio 461,7 milijuna kuna, a prijavljeni 282,15 milijuna kuna. Ukupni je promet u ožujku u odnosu na veljaču povećan za pet posto. Kako napominju na Burzi, mjesečne statistike pokazuju da tržište usprkos svemu polako ali sigurno i dalje raste. Unatoč velikom padu prometa sredinom mjeseca, povezanim s odgodom početka pregovora s EU, u usporedbi sa ožujkom prošle godine redoviti promet dionicama u upravo proteklom mjesecu gotovo dva i po put je veći. Vrijednost Crobex indeksa u ožujku je prema veljači smanjena za 11,6 posto, na 1.843,1 bod, a obvezničkog indeksa Crobis za 0,2 posto, na razinu od 101,8664 bodova. Prosječni je dnevni promet na Burzi u ožujku iznosio 136,9 milijuna kuna, gotovo isto kao i u veljači.

ZAGREB - Hrvatske su tvrtke u prošloj godini u inozemstvo uložile 313,7 milijuna dolara, a u razdoblju od 1993. do kraja prošle godine ukupno su uložile 1,5 milijardi dolara, najnoviji su podatci Hrvatske narodne banke. Prošlogodišnji iznos ulaganja hrvatskih tvrtki u inozemstvo, nakon 2002. u kojoj su ulaganja dosegnula 538,8 milijuna dolara, najveći je iznos uložen u proteklih 12 godina. Od ukupno 313,7 milijuna dolara prošlogodišnjih ulaganja, najveći se dio, 191,2 milijuna dolara odnosi na zadržane zarade, na vlasnička se ulaganja odnosi 89,2 milijuna dolara, a ostatak od oko 40 milijuna na ostala ulaganja. Najveći iznos prošlogodišnjih vlasničkih ulaganja, gotovo dvije petine (39,9 posto) odnosi se na ulaganja u preradu mlijeka i proizvodnju sira, dok se oko četvrtina, ili 20 posto odnosi na upravljačku djelatnost holding društava.

ZAGREB - Zaposlenost u Hrvatskoj u veljači 2005. zabilježila pad, za 0,4 posto u odnosu na mjesec prije. Ukupno zaposlenih u veljači 2005. u Hrvatskoj je bilo 1.382.588, što je za 5.049 osoba manje nego u siječnju. Po privremenim podacima Državnog zavoda za statistiku, pritom je u veljači broj zaposlenih u pravnim osobama iznosio 1.081.792. U usporedbi sa mjesecom prije to je smanjenje za 0,5 posto ili za 5.252 osobe. U obrtu i slobodnim profesijama u veljači je pak zabilježen blagi porast broja zaposlenih za 0,1 posto u odnosu na siječanj. Tako je u drugom ovogodišnjem mjesecu u obrtu i slobodnim profesijama bilo ukupno 249.721 zaposlen, što je za 360 osoba više nego u mjesecu prije. Po podacima preuzetim iz evidencije aktivnih osiguranika Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u veljači je osiguranika poljoprivrednika bilo 51.075, a to je za 0,3 posto (ili za 157 osoba) manje nego u siječnju.

Urednica: Davorka Stanešić

tel. 01/4808 680

fax 01/4808 821

e-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙