FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prosvjed pirotehničara Mungosa na Markovu trgu

ZAGREB, 15. ožujka 2005. (Hina) - Hrvatski fond za privatizaciju trebaza mjesec dana pronaći konačno rješenje za AKD Mungos, jedinu tvrtkuza razminiranje u državnom vlasništvu, te pirotehničarima isplatitipozajmicu u visini dvije mjesečne plaće, dogovoreno je u utorak nasastanku u Vladi nakon prosvjeda pirotehničara na Markovu trgu.
ZAGREB, 15. ožujka 2005. (Hina) - Hrvatski fond za privatizaciju treba za mjesec dana pronaći konačno rješenje za AKD Mungos, jedinu tvrtku za razminiranje u državnom vlasništvu, te pirotehničarima isplatiti pozajmicu u visini dvije mjesečne plaće, dogovoreno je u utorak na sastanku u Vladi nakon prosvjeda pirotehničara na Markovu trgu.

Dopredsjednik Sindikata zaposlenih na poslovima razminiranja Niko Režić izvijestio je stotinjak okupljenih pirotehničara zaposlenih u Mungosu da se potpredsjednik Vlade Damir Polančec na sastanku obvezao pronaći rješenje da niti jedan zaposlenik Mungosa ne završi na ulici.

Na sastanku je zaključeno da će Polančec organizirati sastanak s predstavnicima Hrvatskog centra za razminiranje, Hrvatske udruge sindikata, Ministarstva financija, MUP-a i Hrvatskog fonda za privatizaciju na temu Nacionalnog plana razminiranja i Granskog kolektivnog ugovora te viđenja HCR-a o načinu suradnje s Mungosom.

Polančec je također podržao prijedlog sindikata da se u slijedećoj godini umjesto pretraživanja minski sumnjivih područja u najvećoj mjeri radi razminiranje, kako bi se zaposlili svi pirotehničari.

Većina pirotehničara koji su od podneva prosvjedovali na Markovu trgu s time se složila, no bilo je i onih koji smatraju da je situacija ostala ista kao i nakon prosvjeda prije tri mjeseca te su pitali što je Vlada do sada radila na rješavanju toga alarmantnog pitanja.

Podsjetili su da je prijedlog Zakona o razminiranju pripremljen još 2003. ali još uvijek nije u saborskoj proceduri pa pitaju "gdje je zapelo" i kome smeta taj zakon.

"Tražimo da Vlada jasno odgovori trebaju li Hrvatskoj pirotehničari ili ne", poruka je predstavnika Mungosa sa skupa.

Udruga pirotehničara - hrvatskih branitelja najavila je ustavnu tužbu protiv Vlade i MUP-a zbog neodgovarajućeg Pravilnika o razminiranju.

Prosvjednici su nosili parole "Uvedite red u HCR", "Za sigurni korak naše i vaše djece u razminiranim površinama", "Za nas rat nije završen dok zadnja mina ne bude izvađena", a nakon što ih je Režić izvijestio o rezultatima sastanka većina se razišla.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙