FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU ne bi trebao kazniti SAD u slučaju GMO kukuruza

WASHINGTON, 12. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Sjedinjene Državesmatraju da bi bilo neopravdano uvođenje oštrih sankcija Europskeunije na američki uvoz neodobrene vrste biotehnološkog sjemenjakukuruza, izjavio je američki ministar poljoprivrede Mike Johanns.
WASHINGTON, 12. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Sjedinjene Države smatraju da bi bilo neopravdano uvođenje oštrih sankcija Europske unije na američki uvoz neodobrene vrste biotehnološkog sjemenja kukuruza, izjavio je američki ministar poljoprivrede Mike Johanns.

"Ne postoji prijetnja za ljudsko zdravlje, zdravlje biljaka ili životinja. Sankcije bi uistinu bile neopravdane", rekao je Johanns novinarima.

Američko ministarstvo poljoprivrede kaznilo je u petak švicarsku poljoprivredno-kemijsku grupu Syngenta s 375.000 dolara zbog distribucije neodobrenog genetski modificiranog kukuruza. Syngenta je prošli mjesec objavila da je dio njezina sjemena kukuruza greškom kontaminirano u razdoblju od četiri godine s Bt10, sortom otpornom na kukce čija distribucija nije odobrena u SAD-u.

Približno je tisuću tona Bt10 kukuruza ušlo u Europsku uniju kao hrana za ljude i životinje, a 10 kilograma sjemena je zasijano u Francuskoj i Španjolskoj na pokusnim poljima za istraživanje. Europska komisija razmatrala je u petak mogućnost zaustavljanja uvoza genetski modificirane biljne hrane za životinje od kukuruza iz SAD-a.

Johanns je kazao da distribucija Syngenta proizvoda nije utjecala na zdravlje. No, EU je izrazila zabrinutost da ti proizvodi sadrže gen koji čini otpornim na jednu grupu antibiotika.

Veterinari EU namjeravaju se sastati u utorak kako bi preispitali izviještaj EU o rizicima povezanim s Bt10 kukuruzom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙