FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bugarska, Grčka i Rusija potpisuju ugovor o izgradnji naftovoda

SOFIJA, 12. travnja 2005. (Hina) - Bugarska, Grčka i Rusija potpisat ćeu utorak u Sofiji ključni sporazum o izgradnji naftovodaBurgas-Alexandroupolis, čime će se zaključiti desetogodišnjipregovori, javlja u utorak bugarska novinska agencija Novinite.
SOFIJA, 12. travnja 2005. (Hina) - Bugarska, Grčka i Rusija potpisat će u utorak u Sofiji ključni sporazum o izgradnji naftovoda Burgas-Alexandroupolis, čime će se zaključiti desetogodišnji pregovori, javlja u utorak bugarska novinska agencija Novinite.

Na trilateralan memorandum svoje će potpise staviti bugarski ministar za regionalni razvoj Valentin Tserovski i njegov grčki kolega Demetris Sioufas, te ruski ministar za industriju i energetiku Viktor Borisovic Khristenko.

Svečanosti potpisivanja prisustvovat će bugarski premijer Simeon Saxe-Coburg, grčki veleposlanik u Sofiji Prokopios Mandzuranis, ruski diplomatski izaslanik u Bugarskoj Anatoli Potapov i drugi gosti.

U okviru projekta cjevovoda, nafta će se iz Rusije i drugih zemalja Kaspijskog zaljeva prenositi morem od Novorosiyska prema bugarskoj luci Burgas i od tamo putem novog naftovoda do grčkog grada Alexandroupolis, te potom u zapadnoeuropske zemlje. Taj projekt je alternativa transportu nafte preko crnomorskih tjesnaca koji su trenutno preopterećeni.

Cijela Burgas-Alexandroupolis ruta, prema jednoj studiji o izvedivosti, protezat će se na približno 300 kilometara, a promjer cjevovoda bit će 1000 milimetara, te će imati dvije ili tri crpne stanice.

U prvoj fazi planira se da će eventualni volumen crpljenja nafte iznositi 15 milijuna tona godišnje, u drugoj fazi 24 milijuna tona, a nadalje 35 milijuna tona godišnje. Ukupna cijena izgradnje doseže 700 milijuna dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙