FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bugarska niječe povezanost s atentatom na Papu 1981.

SOFIJA, 7. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Bugarska je u četvrtakodbacila nove tvrdnje da je bila umiješana u pokušaj Turčina MehmetaAlija Agce da 1981. godine ubije papu Ivana Pavla II. na vatikanskomTrgu svetog Petra.
SOFIJA, 7. travnja 2005. (Hina/Reuters) - Bugarska je u četvrtak odbacila nove tvrdnje da je bila umiješana u pokušaj Turčina Mehmeta Alija Agce da 1981. godine ubije papu Ivana Pavla II. na vatikanskom Trgu svetog Petra.

"Bugarska smatra da je slučaj zaključen i politički i pravno", rekla je agenciji Reuters glasnogovornica bugarskog ministarstva vanjskih poslova Gergana Grančarova. "Bugarska je dokazala svijetu da su sve optužbe neutemeljene", istaknula je Grančarova.

U talijanskim medijima nedavno su se pojavili novi navodi o bugarskoj upletenosti, odnosno da je bugarska komunistička tajna služba, po naredbi sovjetskog KGB-a, stajala iza neuspjelog pokušaja ubojstva Pape. Sam je Ivan Pavao II. tijekom svog posjeta Bugarskoj 2002. izjavio da ta zemlja nije upletena u atentat.

Bugarski predsjednik Georgij Parvanov također je odbacio navode o bugarskoj vezi i rekao da mu je Papa osobno 2002. godine poručio da ne vjeruje da je Bugarska upletena.

Bivši bugarski veleposlanik u Danskoj, Krum Slavov, također je potaknuo špekulacije da je bugarska tajna služba pripremala atentat na Papu 1980., godinu dana prije samog pokušaja.

Slavov je za bugarsku postaju Radio New Europe rekao da mu je tu informaciju povjerio neimenovani Bugarin koji je bio izravno uključen u zavjeru i sada živi inozemstvu.

Bugarski ministar vanjskih poslova rekao je da Slavov nije diplomat po karijeri nego politički imenovana osoba koja je vanjske poslove napustila 2001. kada mu je istekao mandat, te da ne može govoriti u bilo čije ime.

Bugarska istražna tijela priopćila su da u arhivima bugarske tajne službe nema dokaza bilo kakvog sudjelovanja u pokušaju ubojstva Ivana Pavla II.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙