FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Drnovšek bez velikih očekivanja od susreta s Mesićem

LJUBLJANA,22. ožujka 2005.(Hina) - Slovenski predsjednik Janez Drnovšekizjavio je u utorak da ne treba očekivati previše od njegova susreta shrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem, u četvrtak u Bizeljskomblizu Brežica.
LJUBLJANA,22. ožujka 2005.(Hina) - Slovenski predsjednik Janez Drnovšek izjavio je u utorak da ne treba očekivati previše od njegova susreta s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem, u četvrtak u Bizeljskom blizu Brežica.

"To će biti neformalni susjedsko-prijateljski susret na kojem ćemo razmijeniti mišljenja o europskim i bilateralnim pitanjima", rekao je Drnovšek u dužem razgovoru za Slovenski radio, u kojem se osvrnuo i na slovensko-hrvatske odnose, te proces uključivanja Hrvatske u Europsku uniju.

"Ne treba biti nikakvih prevelikih očekivanja jer je to neformalni susret dvaju susjeda", rekao je Drnovšek uoči sastanka s predsjednikom Mesićem.

Susret je zakazan za četvrtak popodne, potvrdili su uredi i hrvatskog i slovenskog predsjednika.

Zamoljen da komentira potporu slovenske vlade što skorijem početku pregovora Hrvatske s Europskom unijom iako sudu u Hagu nije izručen general Gotovina, Drnovšek je rekao da je riječ o "delikatnom pitanju", te da potporu među ostalim shvaća i kao nastojanje vlade premijera Janeza Janše da se ne zaoštre odnosi s Hrvatskom i da se stvori ozračje u kojem bi se lakše rješavala preostala otvorena pitanja.

Odgovarajući na pitanje o tzv. graničnom sporazumu Drnovšek-Račan iz 2001. godine, Drnovšek je rekao da je njime do sada bilo postignuto "najviše" jer je rješavao i granicu na kopnu i granicu na moru, te da bi u slučaju arbitraže bio najvažniji slovenski argument. Pregovori o granici njime su bili završeni, potvrdile su ga i obje vlade, ali je daljnji postupak bio zaustavljen na hrvatskoj strani, rekao je Drnovšek i dodao da za Sloveniju ne bi imalo smisla

odreći se tog sporazuma.

Budući da je spomenuto rješenje u Hrvatskoj bilo napadnuto i da je hrvatska politika protiv njega izrekla "toliko riječi" i izjavila da ga nikad neće prihvatiti, sadašnja slovenska vlada bi ga "možda mogla staviti u pozadinu".

Tako bi se, naveo je, stvorio manevarski prostor za pregovore o novom rješenju koje bi imalo "manje, minimalne izmjene" u odnosu na ono iz 2001.

Odgovarajući na pitanje o odnosima Slovenije s Italijom i tzv. optantskoj imovini, Drnovšek je rekao da je to pitanje za Sloveniju zaključeno i s Italijom je o tome postignuto europsko rješenje.

Slovenija će, u skladu s Osimskim i Rimskim sporazumom, Italiji isplatiti samo svotu naslijeđenu prema sporazumu Italije i bivše SFRJ, ali neće dati nekretnine, rekao je Drnovšek.

Govoreći o problemu štediša Ljubljanske banke, Drnovšek je rekao da je Hrvatska zbog pitanja devizne štednje onemogućila njen normalan rad tijekom kojega je mogla servisirati i obveze prema štedišama. Ljubljanska banka Zagreb imala je i potraživanja u Hrvatskoj koja su isto tako zamrznuta, a iz toga bi se mogli isplatiti i štediše o čemu svjedoče presude nekih hrvatskih sudova, rekao je Drnovšek.

Hrvatska je, ne pristajući na slovensko stajalište da je pitanje Ljubljanske banke moguće riješiti u okviru pregovora o sukcesiji, izvršila pritisak na Sloveniju. Dugovi Ljubljanske banke su sukcesijsko pitanje jer je ona djelovala u okviru vrlo složenog jugoslavenskog financijskog sustava, ocijenio je u razgovoru za Slovenski radio Janez Drnovšek.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙