FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenci će iz Italije uvesti 30 "boškarina"

LJUBLJANA,23. ožujka(Hina) - Zbog nemogućnosti da autohtono istarskogovedo boškarin uvezu iz hrvatske Istre, dosjetljivi Slovenci odlučilisu se na uvoz životinja sličnih karakteristika iz susjedne Italije,izvješćuje na svojim internet-stranicama općina Koper koja je podržalaakciju udruge Slovenski Boškarin.
LJUBLJANA,23. ožujka(Hina) - Zbog nemogućnosti da autohtono istarsko govedo boškarin uvezu iz hrvatske Istre, dosjetljivi Slovenci odlučili su se na uvoz životinja sličnih karakteristika iz susjedne Italije, izvješćuje na svojim internet-stranicama općina Koper koja je podržala akciju udruge Slovenski Boškarin.

Odmah nakon što je udruga osnovana, prije tri godine, stupila je u kontakt sa susjedima s onu stranu Dragonje, kako bi se osigurala obnova boškarina u slovenskom dijelu Istre, ali je naišla na nerazumijevanje hrvatskog ministarstva poljoprivrede koje je stopiralo akciju.

"Nisu nam dopustili uvoz nekoliko komada popularnih boškarina, niti kupnju sjemena za umjetnu oplodnju", tuži se Jože Haber, predsjednik udruge.

Udruga je zato uz pomoć novinara zaposlenog u talijanskoj redakciji koparskog radija stupila u vezu s udruženjem uzgajivača podolske pasmine goveda u nacionalnom parku Gargano u Italiji kako bi nabavila govedo koje podsjeća na boškarina.

Riječ je zapravo o pasmini koja vuče podrijetlo od istarskog boškarina i ima njegove brojne karakteristike.

Izaslanstvo iz Kopra posjetilo je nedavno spomenuti park i farmu Francesco di Majo, te sklopilo ugovor o nabavi 30 takvih životinja. Bit će uvezene u Sloveniju idućeg mjeseca, nakon što ih pregledaju veterinari. Potrebno je naime izvršiti potanke analize krvi, kako bi se zajamčilo da je pasmina čista i da nema nasljednih bolesti.

"U travnju će slovenska Istra i Kras ponovo biti naseljena boškarinima", ponosno najavljuje općina Koper.

U Istri je nekoć živjelo šezdesetak tisuća goveda boškarin koji su se upotrebljavali u poljoprivredi, osobito za oranje i vuču, sve dok ih nisu suvišnima učinile freze, kosilice i traktori, čime su doživjeli sudbinu dalmatinskih magaraca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙