FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tužitelji ICC-a otvorili listu osumnjičenih za zločine u Darfuru

DEN HAAG/ZAGREB,11. travnja(Hina) - Tužiteljstvo Međunarodnog kaznenogsuda (ICC) otvorilo je zapečaćenu listu s imenima 51 osumnjičenog zaratne zločine u sudanskoj pokrajini Darfur koju je sastavila Istražnakomisija UN-a, priopćio je u ponedjeljak ICC.
DEN HAAG/ZAGREB,11. travnja(Hina) - Tužiteljstvo Međunarodnog kaznenog suda (ICC) otvorilo je zapečaćenu listu s imenima 51 osumnjičenog za ratne zločine u sudanskoj pokrajini Darfur koju je sastavila Istražna komisija UN-a, priopćio je u ponedjeljak ICC.

Popis s imenima osumnjičenih glavnom tužitelju ICC-a prošloga je tjedna u New Yorku predao glavni tajnik UN-a Kofi Annan.

"Tužitelj Moreno-Ocampo te njegovi zamjenici Serge Brammertz i Fatou Bensouda pozorno su razmotrili dokument koji sadrži imena 51 osumnjičenog i obrazloženja njihovih veza sa zločinima u Darfuru", navodi se u priopćenju ICC-a i dodaje kako su "tužitelji odlučili ponovno zapečatiti listu bez kopija kopije ili bilježaka, kako bi sačuvali povjerljivost".

Popis osumnjičenih za Tužiteljstvo ICC-a ima savjetodavni a ne obvezujući karakter, dodaje se u priopćenju suda.

Ured tužitelja primio je i arhiv Istražne komisije UN-a čija će analiza, zajedno s informacijama iz drugih izvora, poslužiti kao podloga za odluku o službenoj istrazi o zločinima u Darfuru.

Vijeće sigurnosti UN je 31. ožujka 2005. rezolucijom 1593 povjerilo situaciju u Darfuru tužiteljstvu ICC-a, nakon što su SAD odustale od dugog protivljenja toj odluci u zamjenu za imunitet od progona za svoje državljane u Sudanu.

Odluka je u međunarodnim pravnim krugovima pozdravljena kao veliki doprinos jačanju uloge ICC-a, čiji je statut do sada ratificiralo 98 zemalja a ukupno 139 ga je potpisalo.

Po razmjerima zločina i broju žrtava, Darfur je najznačajniji predmet koji je od početka svog rada 2002. otvorio ICC, koji već istražuje zločine počinjene u ratovima u Ugandi i DR Kongu.

Procjenjuje se da je u sukobima u Darfuru od 2002. godine ubijeno od 180 do 200 tisuća ljudi a više od dva milijuna je raseljeno. Za masovna ubojstva, silovanja i paljenja nearapskih sela u Darfuru tijekom dvogodišnjeg ustanka pobunjenika, okrivljene su arapske milicije "džandžavida" koje podupire vlada u Khartumu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙