FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuska za glasovanje o sudanskoj rezoluciji

UJEDINJENI NARODI, 24. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Francuska će učetvrtak dati na glasovanje rezoluciju UN-a kojom bi se ratnimzločincima, odgovornim za najužasnije pokolje i druga zlodjelapočinjena u sudanskoj pokrajini Darfur, sudilo na Međunarodnomkaznenom sudu (ICC), izazivajući tako Washington da ili stavi veto,što bi bilo vrlo neugodno, ili da prihvati sud kojemu se protivi.
UJEDINJENI NARODI, 24. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Francuska će u četvrtak dati na glasovanje rezoluciju UN-a kojom bi se ratnim zločincima, odgovornim za najužasnije pokolje i druga zlodjela počinjena u sudanskoj pokrajini Darfur, sudilo na Međunarodnom kaznenom sudu (ICC), izazivajući tako Washington da ili stavi veto, što bi bilo vrlo neugodno, ili da prihvati sud kojemu se protivi.

Nakon višetjednog natezanja oko rezolucije o Sudanu, Vijeće sigurnosti UN-a nemoćno je odlučiti gdje suditi počiniteljima zločina u zapadnoj sudanskoj regiji.

Francuski veleposlanik u UN-u Jean-Marc de la Sabliere predložio je u srijedu nacrt rezolucije u kojoj stoji da bi se počiniteljima ratnih zločina, genocida i zločina protiov čovječnosti u Darfuru trebalo suditi pred ICC-em, prvim stalnim svjetskim kaznenim sudom.

Prema diplomatima, najmanje 10 zemalja je podržalo francuski prijedlog rezolucije. Da bi se rezolucija usvojila potrebni su glasovi najmanje devet od 15 članica Vijeća sigurnosti. Ako ne bude dovoljno glasova, SAD-u neće biti potrebno posegnuti za vetom. Od 15 članica Vijeća sigurnosti devet ih je ratificiralo sporazum o uspostavi ICC-a - Argentina, Benin, Brazil, Britanija, Danska, Francuska, Grčka, Rumunjska i Tanzanija.

Bushova administracija protivi se ICC-u, čije je sjedište u Hagu, ali je svjesna da bi američki veto poslao signal Sudanu da njegovi dužnosnici, vođe milicija i pobunjenika ne trebaju strahovati zbog zločina koje su počinili. Stoga je SAD predložio osnivanje novog tribunala u Tanzaniji pod pokroviteljstvom UN-a i Organizacije afričke unije, što nije, međutim, naišlo na dobar prijem.

Najnoviji američki prijedlog je da se rezolucija podijeli na tri manje. Prva spominje raspoređivanje 10.000 vojnika mirovnih snaga koji bi motrili mirovni sporazum iz siječnja, druga se odnosi na embargo na oružje i zamrzavanje imovine pojedinaca, a treća otvara opcije vezane uz pitanje gdje će se suditi optuženima za zločine.

Kina, Rusija i Alžir protive se drugoj rezoluciji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙