FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICC preuzeo dokumente komisije UN-a o zločinima u Darfuru

DEN HAAG, 5. travnja 2005. (Hina) - Međunarodni kazneni sud (ICC)preuzeo je u utorak od posebne komisije UN-a dokumente o ratnimzločinima počinjenima u protekle dvije godine u sudanskoj pokrajiniDarfur, čiju mu je istragu prošloga tjedna povjerilo Vijeće sigurnostiUN.
DEN HAAG, 5. travnja 2005. (Hina) - Međunarodni kazneni sud (ICC) preuzeo je u utorak od posebne komisije UN-a dokumente o ratnim zločinima počinjenima u protekle dvije godine u sudanskoj pokrajini Darfur, čiju mu je istragu prošloga tjedna povjerilo Vijeće sigurnosti UN.

Serge Brammertz, zamjenik glavnog tužitelja ICC-a zadužen za istrage, preuzeo je devet velikih kutija s dokumentima u zgradi ICC u Haagu, od predstavnika komisije UN-a osnovane kako bi ispitala izvješća o masovnim zločinima u Darfuru.

"Sad ćemo pristupiti analizi dokumenata i pripremama za istragu. Sastavit ćemo ekipu analitičara i istražitelja", rekao je novinarima Brammertz.

UN je ocijenio kako je Sudan malo učinio da bi razoružao arapske milicije "džandžavida" optužene za raširena ubojstva, silovanja i paljenja nearapskih sela u Darfuru tijekom dvogodišnjeg ustanka pobunjenika.

Procjenjuje se da je u sukobima u Darfuru ubijeno od 180 do 200 tisuća ljudi, a više od dva milijuna je izbjeglo iz svojih domova.

Brammertz je kazao kako je preuranjeno za reći hoće li ICC podići optužnice i izdati naloge za uhićenje protiv odgovornih za zločine u Darfuru, te izrazio nadu da će sudanska vlada pomoći u istrazi.

"Nadamo se konstruktivnoj suradnji. Surađivat ćemo s međunarodnim institucijama i vladama kako bi osigurali što više informacija", rekao je Brammertz.

Glavni tužitelj ICC-a Luis Moreno-Ocampo, sastat će se tijekom dana u New Yorku s glavnim tajnikom UN-a Kofijem Annanom od kojeg će preuzeti zapečaćeni popis 51 osobe, koje je komisije UN-a osumnjičila za upletenost u zločine u Darfuru.

Na popisu su visoki dužnosnici sudanske vlade i vojni časnici, vođe "džandžavida" i strani vojni zapovjednici, no ICC neće otkrivati imena s popisa a kasnije će odlučiti koje će od njih optužiti.

Sudan je priopćio da ne želi izručiti svoje građane ICC-om, već želi sam suditi navodnim zločincima.

Prošloga su tjedna sudanske vlasti uhitile 15 časnika vojske i snaga sigurnosti. Sudanski pobunjenici su objavili da su spremni predati ICC-u svoje pripadnike koji budu optuženi.

Strankama ICC-a do sada je postalo 98 država koje su ratificirale njegov statut a ukupno 139 ga je potpisalo.

Sjedinjene Države su najoštriji protivnik postojanja stalnog Međunarodnog kaznenog suda a sve do prošlog tjedna protivile su se ustpanju istrage za Darfur ICC-u. Umjesto toga predlagale su osnivanje 'ad hoc' suda u Africi koji bi procesuirao odgovorne, no

među ostalih 14 članica Vijeća nisu dobile podršku za tu ideju.

U međuvremenu su Sjedinjene Države ishodile imunitet od progona ICC za svoje državljane u Sudanu, pa su na prošlotjednom glasanju ostale suzdržane što je omogućilo usvajanje francuskog prijedloga rezolucije, kojim je Vijeće sigurnosti po prvi put povjerilo istragu jednog slučaja ICC-u.

Po razmjerima zločina i broju žrtava, Darfur je najznačajniji predmet koji je od početka svog rada 2002. otvorio ICC, koji već istražuje zločine počinjene u ratovima u Ugandi i DR Kongu.

Human Rights Waatch i druge skupine za zaštitu ljudskih prava, nazvale su odluku o prepuštanju Darfura ICC-u velikom pobjedom pristaša međunarodnog suda i pozvale Washington da preispita svoje protivljenje ICC-u i preda mu svoje dokaze o situaciju u Darfuru, koje je ranije opisivao kao genocid.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙