FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Međunarodni kazneni sud (ICC) održao prvu statusnu konferenciju

ZAGREB/DEN HAAG,15. ožujka(Hina) - Na Međunarodnom kaznenom sudu (ICC)u Haagu u utorak je održana prva statusna konferencija od početka radatog suda u srpnju 2002., posvećena istrazi ratnih zločina u počinjenihu međuetničkim sukobima u DR Kongu 1998/99.
ZAGREB/DEN HAAG,15. ožujka(Hina) - Na Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) u Haagu u utorak je održana prva statusna konferencija od početka rada tog suda u srpnju 2002., posvećena istrazi ratnih zločina u počinjenih u međuetničkim sukobima u DR Kongu 1998/99.

"Statusna konferencija održana je pred I. Predraspravnim vijećem suda. Glavna teme o kojima su suci i tužitelji raspravljali bili su zaštita svjedoka i dokaza u istrazi zločina u DR Kongu", izjavio je u telefonskom razgovoru glasnogovornik ICC-a Ernest Sagaga.

Statusna konferencija, održana na zahtjev glavnog tužitelja Louisa Morena Ocampa, u cijelosti je protekla na zatvorenoj sjednici, kazao je glasnogovornik.

Prvo službeno ročište jednog sudskog vijeća ICC-a, podudarilo se s objavljivanjem posljednje optužnice njegovog 'ad hoc' prethodnika Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), koji do 2010. mora završiti s radom.

Drugu podudarnost predstavlja činjenica da je prva statusna konferencija ICC-a održana pred vijećem kojim predsjedava francuski sudac Claude Jorda, bivši predsjednik ICTY-a.

Tužitelj ICC-a Moreno Ocampo, otvorio je u lipnju 2004. svoju prvu istragu o silovanjima, mučenjima, likvidacijama i drugom kršenju međunarodnog humanitarnog prava u međuetničkim sukobima u DR Kongu, u kojem je 1998/99. ubijeno 50.000 ljudi a više od tri milijuna je raseljeno.

ICC je prvi stalni međunarodni sud nadležan za procesuiranje ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida. Osnovan je u srpnju 2002. Rimskim statutom koji je do danas ratificiralo 90 zemalja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙