FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH sprema zamjenu za Kesića? - tisak

SARAJEVO,11. travnja(Hina) - Ministar vanjskih poslova Bosne iHercegovine Mladen Ivanić konačno je odlučio u pisanom oblikuizvijestiti Predsjedništvo BiH da Republika Hrvatska nije izdalaagreman za veleposlanika Branka Kesića te da bi stoga trebalo štoprije imenovati ovog bosanskohercegovačkog diplomatskog predstavnika uZagrebu, prenosi u ponedjeljak sarajevsko "Oslobođenje" pozivajući sena diplomatske izvore.
SARAJEVO,11. travnja(Hina) - Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić konačno je odlučio u pisanom obliku izvijestiti Predsjedništvo BiH da Republika Hrvatska nije izdala agreman za veleposlanika Branka Kesića te da bi stoga trebalo što prije imenovati ovog bosanskohercegovačkog diplomatskog predstavnika u Zagrebu, prenosi u ponedjeljak sarajevsko "Oslobođenje" pozivajući se na diplomatske izvore.

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova BiH Lepa Babić kazala je kako Ivanić još nije uputio dopis Predsjedništvu, no potvrdila je kako se o ovom problemu razgovara.

"U tijeku su konzultacije ministra s predsjedateljem Borislavom Paravcem o toj temi", izjavila je Babić.

"Oslobođenje" tvrdi kako je Paravac prošlog tjedna putem hrvatskog veleposlanstva u Sarajevu, a potom i u izravnom kontaktu s uredom hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, "očajnički" pokušavao odobrovoljiti vlasti u Zagrebu da izdaju diplomatsku pristupnicu za Kesića.

Paravac, prema navodima sarajevskog lista, ipak nije naišao na razumijevanje hrvatskih vlasti koje odlažu izdavanje agremana Kesiću još od prosinca 2004. godine.

"Oslobođenje" ističe kako su u cijelom proteklom razdoblju hrvatske vlasti zapravo uz pomoć utjecajnih medija pokušavale poslati poruku Sarajevu da na vrijeme odustane od prijepornog kandidata za veleposlanika i tako "izbjegne sramotu", no nositelji vlasti u BiH nastavili su se "nadati čudu".

Ovaj list zaključuje će kako BiH sada imati ozbiljan problem u održavanju odnosa s Hrvatskom kao jednom od najvažnijih zemalja-partnera s obzirom da veleposlaniku Zlatku Dizdareviću upravo istječe mandat, a nasljednik nije izabran.

Najmanje mjesec do dva BiH će u Zagrebu predstavljati otpravnik poslova jer će toliko trebati za imenovanje novog veleposlanika.

Prema navodima "Oslobođenja", skandal s imenovanjem Kesića mogao bi međutim utjecati na neku vrstu osvetničkog ponašanja prema Hrvatskoj kod dužnosnika, predstavnika bosanskih Srba.

Predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić tako je navodno prošlog tjedna izjavio kako će novi hrvatski veleposlanik u Sarajevu morati čekati na agreman najmanje koliko je to trajalo u slučaju Branka Kesića.

Slične postupke navodno je spreman podržati i ministar Ivanić.

Sadašnjem hrvatskom veleposlaniku u BiH Josipu Vrbošiću mandat istječe krajem svibnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙