FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemački političari najavili mjere protiv uvoza radne snage

BERLIN, 11. travnja 2005. (Hina) - Političari vodećih njemačkih strankanajavili su u ponedjeljak poduzimanje mjera kojima bi bio spriječenuvoz jeftine radne snage iz istočnoeuropskih zemalja, članica Europskeunije.
BERLIN, 11. travnja 2005. (Hina) - Političari vodećih njemačkih stranka najavili su u ponedjeljak poduzimanje mjera kojima bi bio spriječen uvoz jeftine radne snage iz istočnoeuropskih zemalja, članica Europske unije.

Stranke vladajuće koalicijske vlade Gerharda Schroedera, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) i stranka Zelenih, zalažu se za uvođenje minimalne satnice za sve gospodarske grane, a ne samo građevinarstvo i pomorsku plovidbu. Za to je potreban dogovor između poslodavaca i sindikata, smatra ministar gospodarstva savezne pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija, Harald Schartau.

Predsjednik sindikata radnika u uslužnim djelatnostima, Verdi Frank Bsirske, apelirao je na političare da zakonskim mjerama spriječe "vrtoglavi pad satnica" u nekim granama. S tri ili četiri eura na sat se ne može preživjeti a kamoli prehraniti obitelj, smatra Bsirske.

Demokršćanska oporbena Unija CDU/CSU načelno je pristala na proširenje zakona o minimalnim satnicama i na ostale gospodarske grane. Glavni tajnik CDU-a Volker Kauder istodobno je saveznoj vladi predbacio neučinkovitost glede zaštite interesa njemačkih radnika. Savezna vlada se nije na vrijeme pobrinula za to da se u Bruxellesu zatvore sve zakonske rupe, smatra Kauder. On smatra da je za situaciju u kojoj poljski i mađarski radnici rade čak i za dva eura po satu kriva odredba Europske unije po kojoj se ograničavanje uvoza radne snage odnosi samo na direktne uposlenike, ali ne i za usluge.

Tako radnici iz istočne Europe u Njemačku dolaze kao privatni poduzetnici koji nude svoje usluge. Situacija je posebice kritična u industriji mesnih prerađevina koja se već gotovo u potpunosti nalazi u rukama mesara iz istočnoeuropskih zemlja koji rade za trećinu prihoda za koje traže njemački radnici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙