FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka: savezna vlada i oporba najavili mjere smanjivanja nezaposlenosti

BERLIN, , 17. ožujka 2005. (Hina) - Njemačka savezna vlada ipredstavnici demokršćanske oporbe, nakon dugoočekivanog sastanka navrhu u Berlinu, u četvrtak navečer najavili su donošenje zajedničkihmjera za smanjenje rekordne nezaposlenosti.
BERLIN, , 17. ožujka 2005. (Hina) - Njemačka savezna vlada i predstavnici demokršćanske oporbe, nakon dugoočekivanog sastanka na vrhu u Berlinu, u četvrtak navečer najavili su donošenje zajedničkih mjera za smanjenje rekordne nezaposlenosti.

Njemački kancelar Gerhard Schroeder (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD), dokancelar i ministar vanjskih poslova Joschka Fischer (Zeleni) s jedne, te predvodnici demokršćanske oporbe Angela Merkel i Edmund Stoiber složili su se da je za smanjenje nezaposlenosti, koja je u veljači dosegla rekordnu vrijednost od 5,2 milijuna, potrebno smanjenje poreza te uklanjanje nepotrebne birokracije.

Postigli smo velik korak naprijed i pronašli dovoljno zajedničkih točaka za nastavak suradnje, izjavio je Schroeder nakon sastanka u kancelarovu uredu. On je, međutim, opovrgnuo spekulacije medija da je današnji nadstranački sastanak početak stvaranja tzv. velike koalicije između SPD-a i Unije CDU/CSU.

Predvodnica oporbe i predsjednica Kršćansko demokratske unije (CDU) Angela Merkel misli da je u razgovorima s vladom "došlo do približavanju gledišta" no da su još potrebne dodatne reforme kako bi došlo do obrata na njemačkom tržištu rada.

Dogovor je postignut u vezi s porezima iz područja poduzetništva. Obje strane su se složile da su u ovom segmentu potrebne promjene kako bi se rasteretilo gospodarstvo te posebice srednje poduzetništvo koje je u Njemačkoj tradicionalni nositelj zapošljavanja. Zasad još nije postignut dogovor oko ukidanja subvencija za privatnu stanogradnju na koje se godišnje iz budžeta izdvaja 8 milijardi eura a koje bi socijaldemokratsko - zelena vlada htjela uložiti u znanost i obrazovanje.

Predstavnici poslodavaca su izrazili zadovoljstvo sastankom političkog vrha zemlje ali drže da prijedlozi savezne vlade za rasterećenje gospodarstva nisu dovoljan impuls za oporavak njemačkog gospodarstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙