FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Porast cijena mesa u Hrvatskoj

ZAGREB, 11. travnja 2005. (Hina) - Cijene teladi, junadi, odojaka imesa bilježe rastući trend na hrvatskom tržištu, podaci su Tržišnoginformacijskog sustava u poljoprivredi (TISUP).
ZAGREB, 11. travnja 2005. (Hina) - Cijene teladi, junadi, odojaka i mesa bilježe rastući trend na hrvatskom tržištu, podaci su Tržišnog informacijskog sustava u poljoprivredi (TISUP).

Što više, prosječne su cijene u prvom tromjesečju ove godine među najvišim u istom razdoblju u posljednjih devet godina.

Za razliku od prošlih godina kada je početkom travnja dolazilo do pada cijena, one su u ovoj godini još uvijek u porastu pa se tako telad simentalske pasmine trenutačno prodaje po prosječnoj cijeni od 24,29 kune za kilogram, što je u odnosu na isto lanjsko doba porast od gotovo 35 posto.

Prosječne cijene teladi zabilježene u prvom kvartalu ove godine najviše su evidentirane cijene za isto razdoblje u posljednjih devet godina, podaci su TISUP-a.

Najniža cijena teladi zabilježena je u Ivancu i iznosi 20 kuna po kilogramu, dok je najviša cijena u Gospiću - 29 kuna po kilogramu.

Osim toga, na tržištu je evidentna i slaba ponuda junadi, što je također dovelo do visokih cijena, koje su, kako stoji u izvješću TISUP-a, najviše u posljednjih devet godina. Tako prosječna cijena bikova simentalske pasmine iznosi 15,7 kuna po kilogramu, a junica 13,93 kuna po kilogramu.

U TISUP-u ne očekuju da će u sljedeća dva tjedna doći do veće promjene cijena na tržištu junadi.

Što se cijena odojaka tiče, nakon pada potražnje u veljači, tijekom ožujka je zabilježen porast potražnje i rast cijena. Trenutačno se odojci prodaju po prosječnoj cijeni od 18,49 kuna po kilogramu, što je porast od 68,7 posto prema istom razdoblju lani.

To je, kako su napomenuli u TISUP-u, najveća evidentirana cijena u razdoblju od 1997. godine, izuzev 2002. godine kada su se odojci prodavali po 19,24 kuna po kilogramu.

U sljedećih mjesec dana, istaknuli su u TISUP-u, očekuje se daljnji porast cijena odojaka.

Podaci o maloprodajnim cijenama u hrvatskim mesnicama pokazuju da primjerice prosječna cijena junećeg buta bez kostiju iznosi 53,73 kune, svinjskog buta bez kostiju 41,27 kune, a junećeg ramsteka 44,11 kune.

Za razliku pak od ostale stoke kod koje se bilježi kontinuirani porast cijena, one su kod janjadi od početka ove godine u opadanju, a u TISUP-u očekuju da će u narednih mjesec dana doći do daljnjeg pada cijena ali i porasta ponude janjadi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙