FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DZS: potrošačke cijene na godišnjoj razini veće 3,3 posto

ZAGREB, 15. ožujka 2005. (Hina) - Godišnja inflacija, mjerena indeksompotrošačkih cijena, u Hrvatskoj je u veljači iznosila 3,3 posto, štoje najviša stopa zabilježena u posljednjih više od tri godine, aposljednji je put stopa godišnje inflacije od 3,3 posto bila u rujnu2001. godine.
ZAGREB, 15. ožujka 2005. (Hina) - Godišnja inflacija, mjerena indeksom potrošačkih cijena, u Hrvatskoj je u veljači iznosila 3,3 posto, što je najviša stopa zabilježena u posljednjih više od tri godine, a posljednji je put stopa godišnje inflacije od 3,3 posto bila u rujnu 2001. godine.

Prema podatcima koje je danas objavio Državni zavod za statistiku, cijene dobara i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u veljači su u odnosu na siječanj porasle za 1,1 posto, dok su na godišnjoj razini, u veljači ove u odnosu na veljaču prošle godine, veće za 3,3 posto.

Prema podatcima statističara, koji su indeks potrošačkih cijena počeli objavljivati od siječnja 2004., a preračunali su ga i za ranije godine, od 1998., posljednji put stopa godišnje inflacije od 3,3 posto zabilježena je u rujnu 2001. (u odnosu na rujan 2000.), a stopa od 3,2 posto zabilježena je još i u siječnju 2002. u odnosu na siječanj 2001.

Rastu potrošačkih cijena u veljači ove u odnosu na veljaču prošle godine pridonio je rast cijena prehrane i bezalkoholnih pića od 4,5 posto, pri čemu su primjerice cijene mesa veće za 7,6 posto, a povrća za 7,4 posto.

Na godišnjoj razini cijene alkoholnih pića i duhana povećane su za 10,5 posto, cijene opskrbe vodom i različitih komunalnih usluga za 15,3 posto. Cijene goriva i energije u veljači ove u odnosu na isti mjesec prošle godine više su za 3,2 posto, pri čemu su najviše, za 27 posto, porasle cijene tekućih goriva, dok su cijene prometa više za 1,4 posto, a u okviru njih najviše su, za 10,6 posto porasle cijene goriva i maziva za osobna vozila.

Potrošačke cijene na mjesečnoj razini, u veljači u odnosu na siječanj, porasle su za 1,1 posto, a posljednji put mjesečna stopa viša od 1 posto zabilježena je u travnju 2001. (kada je zabilježena mjesečna stopa od 1,4 posto).

Porastu potrošačkih cijena u veljači u odnosu na siječanj ove godine najviše je doprinio rast cijena prehrane i bezalkoholnih pića, za 2,8 posto, te porast cijena rekreacije i kulture za 1 posto.

U siječnju su, u odnosu na veljaču, porasle i cijene pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja, za 0,6 posto, dok su za 0,3 posto porasle cijene alkoholnih pića i duhana, stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva, te cijene prometa.

Cijene obrazovanja u veljači su u odnosu na mjesec prije porasle za 0,2 posto, a komunikacija, ugostiteljskih usluga, te ostalih dobara i usluga za 0,1 posto.

Istodobno su cijene odjeće i obuće te zdravstva u veljači u prosjeku ostale na razini cijena iz siječnja.

Prema podatcima Državnog zavoda za statistiku, potrošačke su cijene u veljači u odnosu na prosinac prošle godine porasle za 1,4 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙