FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kalmeta najavio daljnju pomoć povratku Hrvata u BiH

FOJNICA, 6. travnja 2005. (Hina) - Ministar mora, prometa, turizma irazvitka Božidar Kalmeta najavio je u srijedu kako će hrvatska Vladanastaviti pomagati povratak Hrvata u Bosnu i Hercegovinu, ali ipoduzeti dodatne napore kako bi se osigurao njihov trajni opstanak utoj zemlji, ponajprije poticanjem gospodarstva.
FOJNICA, 6. travnja 2005. (Hina) - Ministar mora, prometa, turizma i razvitka Božidar Kalmeta najavio je u srijedu kako će hrvatska Vlada nastaviti pomagati povratak Hrvata u Bosnu i Hercegovinu, ali i poduzeti dodatne napore kako bi se osigurao njihov trajni opstanak u toj zemlji, ponajprije poticanjem gospodarstva.

Kalmeta boravi u dvodnevnom posjetu BiH radi razmatranja načina na koje se koristi novčana potpora Hrvatske povratku prognanih Hrvata. Tijekom dana boravio je u Fojnici, gdje su ga predstavnici općina s područja srednje Bosne izvijestili o problemima u području povratka.

U izjavi novinarima Kalmeta je nakon tog susreta podsjetio kako je Hrvatska dosad izdvojila značajna sredstva za osiguranje građevinskog materijala za obnovu povratničkih domova, ali i za donacije različitim hrvatskim kulturnim i prognaničkim udrugama. Kalmeta je tom prigodom istaknuo kako je temeljni problem što ga povratnici sada imaju onaj povezan s trajnim opstankom. "Povratnicima danas trebaju ponajprije radna mjesta", kazao je hrvatski ministar. Istaknuo je kako je to ipak problem povezan s ukupnim gospodarskim razvitkom u BiH. Kalmeta je kazao kako bi Vlada RH, sukladno smjernicama Europske unije, sada trebala osmisliti nove oblike pomoći Hrvatima u BiH.

Ministar za ljudska prava i izbjelice BiH Mirsad Kebo potvrdio je kako je vlast u BiH zainteresirana za razvijanje takvih projekata zajedno s Hrvatskom, jer želi osigurati da svi koji se vraćaju prijeratnim domovima mogu naći novi posao, a time i stvoriti temelj za trajni ostanak. Kebo je dosadašnju suradnju s hrvatskom Vladom na planu povratka izbjeglica ocijenio iznimno dobrom, podsjetivši kako je za protekle tri godine Hrvatska za pomoć povratku prognanim Hrvatima u BiH izdvojila oko 16,5 milijuna konvertibilnih maraka (oko 65 milijuna kuna). Zahvaljujući tim donacijama, dosad je obnovljeno 820 domova hrvatskih prognanika iz BiH, a do kraja ove godine obnovit će ih se još 510.

Kebo i Kalmeta su najavili da će pitanje povratka izbjeglica biti predmet trilateralne suradnje država regije, u čemu će aktivno sudjelovati i Srbija i Crna Gora.

Ministar Kalmeta posjetio je tijekom boravka u Fojnici i franjevački samostan za čiju obnovu je Hrvatska dosad darovala 1.100.000 kuna. Gvardijan samostana fra Mirko Majdanđić je ovom prigodom zahvalio hrvatskoj Vladi na pruženoj pomoći i upoznao ministra Kalmetu s planovima daljnje obnove. Najavio je daljnje napore kao bi se, prije svega, spasio neprocjenjivo vrijedan knjižni fond koji se čuva u samostanu, za što bi trebalo još oko četiri milijuna kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙